12 sept. 2011

Copiii cu raceli: atentie cu aspirina!

De multe ori cand copii se imbolnavesc recurgem la ce avem la indemana pentru a le alina durerile sau simptomele. In aceste cazuri ne vine in minte aspirina (acidul acetilsalicilic), un medicament comun, mai ales pentru racelile adultilor, dar aici putem avea o problema grava, luand-o timp indelungat fara sa cunoastem exact cauza simptomelor, si neconsultand un medic.
A da medicamente fara prescriptia medicului poate fi o actiune foarte grava si daunatoare, asa cum i se poate intampla unui copil care are o boala virala si le dam o aspirina.
Daca un copil are o boala virala (cum ar fi varicela sau gripa) si i se da aspirina in mod constant, poate dezvolta o patologie numita sindromul Reye, care poate fi mortal. Sindromul este asociat cu multiple simptome, mai frecvent la copii, desi poate aparea la orice varsta. Afecteaza toate organele corpului, devenind cel mai periculos cand ataca creierul si ficatul.
Sindromul Reye apare in general in timpul unei refaceri a unei infectii virale, desi se poate dezvolta si dupa 3 sau 5 zile dupa inceputul bolii. In general este confundat cu encefalita, meningita, diabetul, supradoza de droguri, intoxicatii sau sindromul mortii subite infantile.

Simptomele sindromului Reye

  • Varsaturi persistente sau care reapar
  • Letargie
  • Schimbari de comportament cum ar fi iritabilitate sau atacuri
  • Dezorientare sau confuzie
  • Delir
  • Convulsii
  • Pierderea cunostintei.
Daca simptomele sunt prezente in timpul sau imediat dupa o boala virala, trebuie sa cauti de urgenta ajutorul medicului.

Cauza sindromului Reye

Cauza acestei patologii ramane inca un mister. Fara indoiala studiile au demonstrat ca utilizarea aspirinei sau medicamente care contin salicilat pentru tratamentul bolilor virale, creste riscul de a dezvolta sindromul Reye. Trebuie consultat medicul inainte de a da o aspirina unui copil sau medicamente impotriva racelilor pe timpul unei boli virale.

Tratamentul pentru sindromul Reye

Din pacate nu exista vindecare. Diagnosticul precoce poate ajuta la prevenirea complicatiilor care pot aparea. Vindecarea este in legatura directa cu severitatea inflamaţiei generate în creier. Unele persoane se recupereaza complet, in timp ce altele pot suferi daune cerebrale de diverse grade. Daca diagnosticul intarzie, posibilitatatile de supravietuire si de recuperare se reduc considerabil.
Copii care au febra pot lua paracetamol (acetaminofen), ibuprofen sau naproxan, dar nu trebuie sa ia aspirina. Este important consultul pediatrului inainte de orice eventualitate si nu automedicatie fara a detine cunostinte, pentru ca incercand sa faci bine poti de fapt sa faci mult rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu