23 sept. 2011

Alimente de evitat daca esti insarcinata

Daca esti insarcinata si toata lumea iti da sfaturi ce trebuie sau nu sa mananci, si nu mai stii pe cine sa crezi… Iti spun despre alimentele pe care chiar trebuie sa le eviti.

1. Alcool: nici o picatura!
Nici o cantitate nu este sigura, asa ca nu bea nici o picatura de alcool pe timpul sarcinii, deoarece fatul este foarte sensibil la aceasta si ii poate face rau intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca ai pofta de o bere rece, o poti bea, dar asigura-te ca are 0% alcool.

2. Fara cafea si fara ceai.
Mai bine treci pe descafeinata si ceai fara teina. Daca iti place mult cafeaua, poti savura o cescuta de cafea pe zi fara probleme, dar nu mai mult, deoarece cafeina traversează bariera placentara si poate afecta sistemul nervos al bebelusului.

3. Nici paté de ficat, nici branza cu mucegai.
Sunt produse savuroase, dar nu sunt indicate in aceasta etapa. Pateurile de ficat contin un nivel foarte ridicat de vitamina A, ceea ce poate fi daunator pentru bebelusul in crestere. Alte tipuri de pateuri le poti consuma cu incredere (si de forma moderata), in cazul in care sunt conservate, asigura-te ca au trecut de controalele de sanatate. In ceea ce priveste branza cu mucegai, nu trebuie consumata pentru ca poate provoca listerioza, o infectie care ar putea fi periculoasa pentru bebelusul pe care il astepti.

4. Nu pestelui, carnii si fructelor de mare crude.
Desi iti plac, evita aceste tipuri de preparate. Nimic de carpaccios, stridii, sushi, etc. Pot contine microorganisme si sa iti provoace o infectie sau toxiinfectie alimentara, cum ar fi toxoplasmoza sau Anisakis. Prima poate dauna fatului iar cea de-a doua nu, dar tie iti poate face mult rau, astfel ca este contraindicat pe timpul sarcinii.

5. Afumaturi, cu atat mai putin.
Trebuie sa le eviti. Motivul este ca procesal prin care se afuma somonul de exemplu, nu asigura disparitia parazitului Anisakis, astfel incat nu il poti manca in conditii de siguranta.

6. Nu poti manca mezeluri foarte grase.
Salam, carnati, parizer…foarte gustoase, dar deloc indicate in gestatie. In primul rand, contin multe grasimi, ceea ce aduc probleme cu greutatea de care trebuie sa ai grija in aceste luni. Si, mai mult, nefiind imunizata impotriva toxoplasmozei, ai putea contacta aceasta boala; desi riscurile pot fi minime, cel mai bine este sa nu ti le asumi.
Maternitate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu