30 sept. 2011

Bebelusii in primul an de viata, mai bine desculti

Exista o intrebare pe care multi parinti si-o pun. Trebuie sa incalt copilul sau mai bine nu?! E mai bine sa ii pun pantofi sau sa il las descult? Nu trebuie sa fim ghidati de moda sau de ce spun alte persoane, ci sa cunoastem cum ii este mai bine micutului.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca creierul bebelusului se dezvolta intr-un ritm mai rapid in primele lui luni de viata, iar alte parti ale corpului sunt mai sensibile in aceste momente, mai ales picioarele, care permit bebelusului sa transmita si sa proceseze informatii prin intermediul lor.

Acesta este motivul pentru care, este important ca bebelusii sa nu fie inspirati de moda, purtand acei pantofiori sclipitori si dragalasi pe care ii vedem in magazine. Cel mai important este stimularea si libertatea de miscare a copilului, de aceea este mai bine sa nu il incaltam inainte de a implini primul anisor de viata, atunci cand poate recepta mai bine stimulii.

Miscarea fizica, asa cum se dezvolta si stimularea senzoriala a bebelusilor, de obicei prin intermediul picioarelor, fac important faptul ca acestia trebuie sa fie desculti pentru a simti totul mai bine, dezvoltandu-se si maturizandu-se procesul intelectual si proprioceptiv, inainte de primul an, si mai ales in primele noua luni de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu