19 sept. 2011

Potasiul: ce proprietati are

Alimentele vegetale cu continutul cel mai ridicat in potasiu sunt leguminoasele (cum ar fi fasolea, soia, lintea, nautul etc.); fructele seci cum ar fi alunele crude si nucile; ciuperci, germen de grau, seminte de susan; fructe ca bananele, capsunile, avocado sau pepeni si fructe si legume ca: dovleac, cartof, morcov, rosie, varza de Bruxelle.

Dintre alimentele nevegetale, se remarca pestele si fructele de mare, cum ar fi: merluciu, cod, somon, pastrav, raci si languste; carne: vaca, pui, curcan, porc si oaie si prodese lactate: iaurt sau kefir si derivatele lor.

Dintre principalele functii organice ale potasiului se remarca:
*      Conduce impulsurile nervoase de-a lungul nervilor
*      Determina contractia si relaxarea musculara
*      Regleaza ritmul cardiac, ceea ce ajuta in relaxarea muschiului si mai ales regleaza tensiunea arteriala; din cauza nivelurilor ridicate de sodiu creste tensiunia arteriala iar de potasiu contracareaza actiunea si ajuta la echilibrarea acestor valori.

De asemeni intervine in procesele metabolice si mai mult, mentine in echilibru lichidele din organism, ceea ce determina transportul de nutrienti catre interior si la excretia de produse residuale si al excesului de apa.
Cand exista deficienta de potasiu, poarta numele de hipocalcemie iar simptomele sale sunt tahicardie, slabiciune, greata, ameteli, diarrea, crampe in picioare, contractii musculare involuntare, paralizie musculara si in cazuri extreme stop cardiac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu