28 sept. 2011

Febra in timpul sarcinii

Febra in timpul sarcinii este adesea o preocupare pentru femeile insarcinate de teama ca ar putea provoca daune fatului, in special in primele luni de sarcina.

Cum bine se stie, cresterea temperaturii corporale este un mecanism de aparare al organismului, care pune in miscare un proces pentru a lupta impotriva virusilor si bacteriilor.

Este posibil ca pe perioada sarcinii, mai ales cand se schimba anotimpul sau datorita unei slabiciuni a sistemului imunitar, gravida poate suferi o gripa sau raceala.


Febra mare (mai mult de 39 de grade) nu afecteaza dezvoltarea bebelusului, dar cauza pentru care s-a declansat aceasta crestere a temperaturii poate deveni o problema grava.
De aceea, este important sa fii in alerta la anumite simptome inainte ca  febra sa poata conduca la complicatii in timpul sarcinii.

 

Febra in timpul sarcinii: semnale de alerta

  • Febra foarte mare (mai mult de 39 de grade)
  • Voma frecventa
  • Diaree
  • Durere la urinare (ar putea fi un semnal de infectie urinara)
  • Hemoragie vaginala
  • Pierdere de lichid amiotic
  • Durere intensa de cap
  • Pierdere de lichid vaginal
  • Durere abdominala sau contractii uterine
Daca exista oricare dintre aceste simptome, gravida trebuie sa mearga de urgenta la medic. Daca nu exista nici un motiv clar al cauzei, atunci ar putea fi un semn de boala grava cu mar fi un fel de infectie sau preeclampsie.

 

Cum tratam febra in timpul sarcinii

In oricare alta situatie apelam la un antipiretic pentru a scadea febra, dar pe timpul sarcinii se incearca evitarea ingerarii de medicamente de teama ca ar putea fi prejudicial pentru bebelus.

Pracetamolul este medicamentul considerat ca cel mai sigur pentru a trata febra pe timpul sarcinii, dar mereu pe baza de prescriptie medicala.


Desi anumite studii au relationat consumul frecvent de paracetamol cu ​​un risc crescut de astm in copilarie, in doze recomandate, nu are efecte nocive deci nu este contraindicat in timpul sarcinii.

 

Metode naturale pentru scaderea febrei

Pentru scaderea febrei corporale exista insa si alte alternative, cum ar fi de exemplu:
·         Indeparteaza imbracamintea in exces.
·         Fa un dus cu apa calda (un grad inferior temperaturii corporale).
·         Bea multa apa si lichide; este important sa te mentii hidratata.
·         Mananca alimente cu continut bogat in vitamina C (sucuri de fructe), ceaiuri, supe.
·         In cele din urma, odihna si relaxare.


Daca punand toate aceste remedii in practica febra persista este necesara solicitarea unui medic.

Cauzata de o gripa de sezon sau de un dezechilibru al sistemului imunitar, fara indoiala nu trebuie neglijata febra care apare in timpul sarcinii, fapt ce ar putea dauna in mod serios fatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu