29 sept. 2011

Ar trebuie sa alaptezi mai mult de 6 luni?


Beneficiile laptelui matern sunt indiscutabile, si nici un alt produs nu se poate compara cu calitatile pe care le ofera laptele matern, atat pentru bebelus cat si pentru mama.

Problema pe care si-o pune orice mama intr-un anumit timp este daca sa continue lactatia sau este mai bine renunte.

Organizatia mondiala a sanatatii si prestigioase asociatii de pediatrie, recomanda in acest sens ca alimentatia copilului sa se faca doar cu lapte matern pana la 6 luni, prelungind-o pana la 2 ani sau mai mult, odata cu introducerea graduata a altor alimente care servesc drept adjuvant la dieta.

Motivele pentru care se fac aceste recomandari au legatura  exacta cu calitatile pe care le are acest aliment.

Toata lumea stie ca unele dintre aceste virtuti sunt intarirea sistemului imunitar al copilului, crearea de legaturi afective sau scaderea probabilitatii de a dezvolta cancer la san.

Fara indoiala, lista de beneficii este mult mai mare, si in fiecare zi se descopera altele noi, datorita diverselor studii stiintifice.

De exemplu, s-a demonstrat ca, cu cat dureaza mai mult procesul de lactatie, scade riscul de obezitate si exces de greutate. Copiii care primesc piept sunt, in general, mai slabi si se estimeaza ca acest tip de alimentatie ofera o oarecare protectie impotriva acestei probleme grave de sanatate, precum si a altor boli posibile ca alergii, diabet, infart miocardic, astm, sindromul mortii subite infantile, etc.

Un alt avantaj al lactatiei materne se refera la cresterea dezvoltarii cognitive a bebelusului si a beneficiilor sale psihologice. In acest sens trebuie amintita importanta oxitocinei, hormonul pe care il transmite mama copilului prin adaptare, si care pare sa fie strans legat cu capacitatea de a stabili relatii sociale de incredere si generozitate.

Dar beneficiile sunt receptate nu doar de cel care primeste laptele ci si de catre mama: anumite studii au demonstrat ca, la femeile care alapteaza timp mai indelungat, scade riscul de a suferi fracturi osoase din cauza osteoporozei. Pe de alta parte, consumul de calorii necesare pentru formarea laptelui face ca recuperarea greutatii si siluetei mamei sa fie mult mai rapida.

De asemeni nu trebuie sa uitam alt factor important care influenteaza semnificativ lactatia materna este faptul ca economisim mai mult. Multumita laptelui matern copilul se imbolnaveste mai putin, consultele medicale si medicamentele sunt minime si parintii nu trebuie sa lipseasca de la serviciu.

In definitiv, virtutile laptelui matern sunt clar demonstrate si raspunsul la intrebarea cat timp ar trebui sa prelungesti, nu il poate decide decat mama in sine, impreuna cu bebelusul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu