21 sept. 2011

Astaxantina, un antioxidant natural la moda

Este foarte posibil sa nu fi auzit de acest termen prea des, dar trebuie sa stii ca in ultimul timp i-a crescut mult reputatia datorita unor emisiuni de televiziune, iar cererea acesteia a crescut spectacular.

Dar ce este de fapt astaxantina? ce face cu corpul nostru? Astaxantina este un pigment caretonoid solubil in grasimea pe care o are somonul si alte fructe de mare de culoare portocaliu rozaliu.

Astaxantina naturala se regaseste in microalge, creveti, somon, pastrav, crustacee. Astaxantina este deasemenea responsabila de frumosul penaj de culoare roz a penelor de flamenco. La fel ca si celelalte caretonoide (de exemplu, betacaroten), astaxantina este un puternic antioxidant.

Astaxantina naturala s-a recunoscut ca sigura pentru a fi consumata atat ca aditiv cat si complement. Principala sursa naturala de astaxantina este provenita de la microalga Haematoccus pluviallis.

Suplimentele de astaxantina s-au promovat ca fiind bune pentru fertilitate si pentru o intreaga gama pe teme de sanatate, incluzand randamentul sportiv, imbunatatirea functionalitatii articulatiilor si bolilor de piele, prevenirea bolilor de inima.

Pana acum, se pare ca astaxantina este sigura si poate oferi o protectie certa impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei, si a demonstrat rezultate pozitive in relatia cu bolile de inima, mai mult, cercetatorii japonezi fiind primii care au demonstrat ca suplimentele de astaxantina, in doze de 12 si 18 mg/zi reduc in mod semnificativ trigliceridele si creste ”colesterolul bun”.

Cum astaxantina continua sa castige interesul publicului, ne asteptam sa vedem mai multe studii clinice umane in curs de desfasurare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu