16 sept. 2011

Oboseala

Nivelul de energie creste si scade in functie de ritmul zilnic, saptamanal, lunar si anual.

De-a lungul unei zile obisnuite, si in conditii normale, experimentam o crestere gradata de energie dimineata, atingand punctul cel mai inalt in jurul pranzului, incepand sa scada usor spre dupa-amiaza, si mai apoi cand incepe sa se intunericeasca, care este urmat de o cadere constanta finalizandu-se cu momentul culcarii. Desi totul este evident se necesita o explicatie: orice activitate necesita un aport de energie si un consum din rezervele vitaminice corporale care se transforma intr-o senzatie de oboseala.

Una dintre formele de a reduce oboseala este incetarea activitatii, dar cum in marea majoritate a cazurilor acest lucru nu este posibil, daca luam complexe de vitamine, se reuseste pe de o parte, sa extragem marea majoritate a cantitatii de energie din alimentele pe care le ingeram, si pe de alta parte sa compensam pierderile vitaminice care se produce prin sfortarile realizate.

Stresul este una din cauzele care cresc uzura corpului. Arde energia fizica si mentala, care goleste rezervele noastre de vitamine, si ne lasa cu mai putine forte pentru a merge mai departe.
Exercitiul fizic moderat, mers o ora zilnic, poate reduce senzatia de oboseala, crescand fluxul sangvin intarind inima si plamanii, ceea ce este mai mult decat recomandabil.

Lipsa de concentrare, insomnia, oboseala, lipsa poftei de mancare, stare generala de rau si pielea uscata, sunt simptomele deficitului de vitamine.

Vitaminele care joaca rolul cel mai important in lupta cu oboseala sunt cele din grupa B, care permit extragerea unei cantitati mari de energie plecand de la alimente, ducandu-se direct catre muschi si sistemul nervos, partile corpului cele mai afectate de senzatia de oboseala.
De asemeni vitaminele din grupa B favozizeaza rapiditatea reflexelor, mentinerea echilibrului, tensiunea mentala si perioadele de recuperare se scurteaza.

Vitaminele A, C si E antioxidante, sunt foarte indicate pentru protejarea tesuturilor musculare supuse uzurii din cauza radicalilor liberi care se genereaza, care produc oboseala.
Anumite minerale, ca fierul, zincul si magneziul, aduc de asemeni un aport important in orice ocazie.

Studii au aratat ca continutul de zahar din miere ajuta si nu slabeste forta corpului. Persoanele varstei a treia care luau miere si scortisoara in parti egale, sunt mult mai alerte si mai flexibile. Dr. Milton, cel care a investigat, spune ca un pahar cu o lingura de miere si presarata cu scortisoara in fiecare zi, la sculare si la orele trei dupa-amiaza, cand vitalitatea corpului incepe sa scada, creste forta corpului numai intr-o saptamana.

Daca alimentatia noastra este sanatoasa, completa si variata nu exista nici un motiv de ingrijorare. Nu abandona niciodata obisnuinta de a manca fructe diverse in fiecare zi; si exercitiul fizic, care ne face atat de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu