25 aug. 2011

Alimente “in culori”

Cu cat mai variate si mai colorate sunt preparatele, cu atat ne asigura un aport major de nutrienti si substante cu efecte pozitive asupra sanatatii noastre.

Culoare
Varietate
Substante si nutrienti



Verde

Varza, spanac, salata, brocoli, mazare, kiwi, pepene verde

Luteina-zeaxantina

Brocoli, varza, varza de Bruxelle, andiva, conopida

Indol

Spanac, varza Bruxelle, andiva, salata, varza

Vitamina K

Legume verzi, brocoli

Potasiu


Rosu

Afine, pomelo rozaliu, fragi, capsuni, ardei rosu, ridiche, rosie

Vitamina C


Fragi, cirese, capsuni, afine, sfecla, mar, ceapa rosie, fasole rosie

Antocianina

Alb

Usturoi, ceapa, praz, arpagic

Alicina

Albastru/
purpuriu

Afine, struguri negri, coacaze


Antocianina – vitamina C

Prune uscate, prune, vinete

Compusi fenolici



Portocaliu/
galben

Morcov, dovleac, pepene galben, mango, caise, piersica, papaya, rosie

Betacarotena-licopen


Portocala, pomelo, lamaie, mandarina, clementina, piersica, papaya, caisa, nectarina, para, ananas, struguri galbeni

Bioflavonoizi-vitamina C


Banana, portocala, pomelo, lamaie, ananas, caisa

Potasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu