14 sept. 2011

Utilizarea antiinflamatorilor la inceputul perioadei de sarcina multiplica riscul de avort!

A lua medicamente pe timpul sarcinii este ceva riscant si deja o stie toata lumea. Ceea ce ia mama primeste deasemeni fatul, astfel incat  in momentul in care iei un medicament trebuie sa masori bine riscurile si beneficiile.

Din diferite motive binecunoscute, ca stresul, sedentarismul si altele, multe femei au dureri si contracturi care se calmeaza de multe ori cu antiinflamatorii.
Problema este daca ai aceste dureri sau disconforturi si esti insarcinata, conform unui studiu al “Canadian Medical Association Jurnal” arata faptul ca riscul de avort spontan este de 2,4 ori mai mare la acele femei care luau antiinflamatorii nonsteroidiene (AINS) in primul trimestru de sarcina.
Daca te vei intreba care sunt AINS, vom spune ca cele mai comune sunt Ibuprofenul si Diclofenacul (Voltaren). Doua antiinflamatorii foarte utilizate si pe care multe femei au ajuns sa le ia la inceputul sarcinii, si aceasta pentru ca nu intotdeauna femeia stie ca este insarcinata cand ia pastilele.

In studiul de care vorbeam s-au analizat 4.705 cazuri de avort spontan pana la saptamana a 20-a de gestatie, observandu-se ca in 352 de cazuri (7,5%) femeile luasera AINS.
Se compara aceste cazuri cu 47.050 de cazuri de femei care au servit ca si grup de control, care au devenit mame (nu au avortat) si s-a observat ca 1.213 (2,6%) luasera mentionatele antiinflamatorii.

Dupa cum au comentat autorii studiului, riscul cel mai crescut pentru sarcina s-a observat la femeile care luasera Diclofenac. Mai mult, au adaugat urmatoarele:
tinand cont ca folosirea de AINS pe timpul sarcinii timpurii creste riscul de malformatii congenitale, si ca rezultatele sugereaza un efect asupra riscului de avort spontan fiind detectate din punct de vedere clinic, AINS trebuie deci utilizate cu multa precautie pe timpul sarcinii.

Tot ceea ce este de obicei prescris pentru o femeie insarcinata este Paracetamol (care nu este antiinflamatoriu), si de fiecare data se prescrie cu din ce in ce mai multa retinere pentru posibila asociere cu astmul la copil.

Facand un rezumat asupra celor comentate: multe femei insarcinate iau medicamente si fac lucruri pe care nimeni nu i le-ar recomanda unei gravide, pur si simplu pentru ca ele insale nu sunt bine informate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu