29 sept. 2011

Sindromul mortii subite la bebelusi

Multi parinti nu cunosc semnificatia sindromului SMS sau moartea subita, daca copii lor prezinta riscul de a-l suferi si cum poate fi evitat.

Sindromul mortii subite consta in moartea intamplatoare si neasteptata a unui copil sub un an. Este un sindrom mai putin obisnuit, aparand in unul -doua cazuri la fiecare 1000 de bebelusi. Etapa cu cel mai mare risc o prezinta primele cinci luni de viata ale bebelusului.

Factorii de risc de obicei sunt:
  • Dormitul pe burta.
  • Mama a fost fumatoare in timpul sarcinii sau ca bebelusul a fost expus la fum dupa nastere.
  • Imbracarea exagerata a copilului in timp ce doarme sau are febra.
  • S-a nascut prematur.
  • Nu a primit o ingrijire prenatala adecvata.

Acesti factori nu inseamna ca bebelusii vor prezenta acest sindrom, dar ca au un risc mai mare decat ceilalti.
Cunoscand principalii factori de risc, putem sa actionam pentru a preveni aparitia unei situatii atat de grave.

Prin urmare:

Nu il culca cu fata in jos. Cercetatorii spun ca dormitul cu fata in jos presupune un risc, din cauza dificultatii bebelusului de a respira in timp ce pieptul sau este presat de saltea. Mai mult, rasucirea gatului poate afecta fluxul de sange la nivelul creierului. Alte investigatii arata ca dormitul cu fata in sus deasemeni poate presupune un risc, daca copilul vomita si se ineaca cu propria voma, blocand astfel caile respiratorii. Astfel incat se pare ca ideal ar fi sa culcati copilul pe o parte, in pozitie laterala.

Da-i atentia prenatala adecvata. Statisticile demonstreaza ca 20% dintre copiii care au murit din cauza sindromului de moarte subita s-au nascut prematur, astfel ca este fundamental ca viitoarea mamica sa faca tot ce ii sta in putinta sa reuseasca sa duca sarcina pana la final.

Nu fuma. Viitoarea mama nu trebuie sa fumeze si nici sa se expuna la fumatul pasiv, pentru a evita sa se dubleze riscurile sindromului in cauza.

Alaptatul la san. Laptele matern reduce riscurile ca bebelusul sa dezvolte sindromul.

Verifica salteaua. Bebelusii sa nu fie culcati pe cerceafuri groase sau saltele moi.

Nu imbraca bebelusul excesiv. In dormitorul in care doarme bebelusul este important sa fie mentinuta o temperatura proaspata.


Pe de alta parte un studiu recent afirma ca bebelusii ar trebui sa doarma cu fata in sus atunci cand dorm

Medicii americani ne sfatuiesc ca bebelusii sa doarma cu fata in sus pentru a evita sindromul mortii subite infantile. De asemenea recomanda sa doarma intr-un patut cu saltea tare si in acelasi dormitor cu parintii. Aceste recomandari sunt cuprinse intr-o conferinta a Academiei Americane de Pediatrie (AAP), sustituta in Boston.

In ea se pot regasi sfaturi cum ar fi acela ca bebelusul trebuie sa doarma in conditii de siguranta si sa nu doarma in scaune de masina, in carucioare si nici in paturi. Ghidul recomanda de asemenea, sa nu punem copiii sa doarma pe o parte pentru ca nu este sigur. Importanta atentiei prenatale si a unui ambient fara fum de tigara, sunt alte doua sfaturi care se pot regasi in carte.

AAP, este o organizatie alcatuita din 60.000 de medici pediatrii, spunand pentru prima data, in 1992, ca bebelusii ar trebui sa fie asezati in orice pozitie care sa nu fie cu fata in jos, pentru a evita sindromul mortii subite.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu