3 oct. 2011

Retentia de lichide si tratamentul natural

Retentia de lichide este una dintre problemele comune de sanatate, care afecteaza in principal mainile si picioarele.

Apare mai frecvent la femeile cu tendinta de ingrasare si la copiii subnutriti. Proteinele permit ca apa sa circule in mod normal prin toate vasele de sange, iar daca exista deficiente, apa se opreste provocand umflaturi.

Mai mult, aceasta neplacere poate fi asociata cu excesul de sare din mancare, deoarece sodiul contribuie la retentia lichidelor in spatiile dintre celule, dar nu trebuie exclusa de asemenea posibilitatea unor probleme hormonale.

Corpul nostru este format din masa musculara si apa, apa ajungand la 75% din greutatea anatomica si se imparte in trei sectiuni:

1. Intracelular: situat in cadrul celulelor.
2. Intravascular: situat in vasele de sange.
3. Interstitial: ocupa spatiul intre cele doua tesuturi anterioare si cele din jurul lor.

Localizand cele trei compartimente in care se regaseste apa, trebuie sa stim ca acestea sunt separate de o membrana impermeabila care permit accesul trecerii apei intre ele si de aceeasi maniera trec si celelalte componente.
In abdomen, spate, piept nu se acumuleaza lichide, pentru ca in mod normal reprezinta grasime.

Daca debitul de apa este depasit de trecerea lichidului din spatiul intravascular in cel interstitial, apare retentia de lichide. Uneori,  daca aceasta retentie este mult mai mare decat normal, atunci poate provoca hidropizie sau edem.

Simptomele cele mai frecuente sunt evidente si se manifesta in tesuturile laxe, unde se acumuleaza apa si prin urmare acestea se umfla si creste greutatea.
Fara indoiala, de asemeni poate creste greutatea datorita stilului de viata (sedentarismul), oscilatiile hormonale (sarcina, menopauza, premenstruatie), dezechilibru in consumul de lichide sau boli (ciroza, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca).

Originile retentiei de lichide

Acestea pot varia, dar cele mai comune sunt:

1. Anticonceptionalele orale.
2. Statul in picioare pe perioade lungi de timp.
3. Sarcina sau aport de medicamente si alergiile sale.
4. Cand se bea putin apa este foarte daunator deoarece organismul retine  ce nu are, pentru a se hidrata.
5. Afectiuni renale.
6. Alimentatie deficienta cu lipsuri de proteine sau exista exces de zaharuri si carbohidrati, precum  si sarea.

Agentii cauzali ai retentiei de lichide

Organici. Sunt inflamatii articulare putand fi lovituri sau traumatisme, asa cum sunt problemele circulatorii care duc la amorteala a unei parti a corpului din cauza fluxului de sange lent. Acest lucru face ca lichidul sa fie impins catre interstitiu.

Cotidieni. Sedentarismul (lipsa activitatii fizice), stresul (tulburari ale sistemului nervos), administrarea de medicamente (corticoizi, anticonceptionale orale).
Tratamentul incepe cu informarea medicului asupra simptomelor pe care le ai, dupa care el va cere o serie de analize iar la final un tratament, recomandandu-se a nu se lua nici un medicament fara prescriptie medicala.

Este foarte reconadabil sa:

- Ai o alimentatie echilibrata in care sa fie inclusi aminoacizii principali, si anume a imbunatati aportul de proteine. In plus, creste numarul de legume, fructe si mai multa apa si lichide in general, toate acestea in functie de varsta fiecaruia.

- Sa faci exercitii de forma constanta si in  acord cu varsta si sexul, si de asemeni mentinerea picioarelor ridicate cat mai mult posibil.

- Masajele, atat locale cat si generale, vor ajuta in cea mai mare parte a cazurilor.

- Limiteaza consumul de sare si mezeluri (salam, cremvusti, parizer etc.), sunca, slanina, legume murate sau saramura, fructe seci sarate, branzeturi cu sare.

- Este foarte important a consuma apa pura de cateva ori pe zi, recomandabil ar fi 2 litri pe zi, inclusiv toate lichidele. Acest lucru este cel mai important pentru a elimina lichide.

Astazi la fel ca tratamentul medical exista si tratament natural pentru a evita retentia de lichide, aceasta realizandu-se pe baza de plante medicinale a caror putere este demonstrata iar utilizarea lor poate contribui si mai mult la tratamentul administrat de catre medic.

Tratamentul natural

Plantele medicinale cele mai recomandate:

Papadia: este o planta care are puterea de a elimina apa in exces din organism; se poate folosi in salate sau ca ceai.

Patrunjelul: este cel mai bun diuretic care favorizeaza eliminarea lichidelor din corp, folosit in general contra obezitatii, consumul sau se realizaeaza macerand planta si band jumatate de pahar din sucul sau, o data pe zi.

Matasea de porumb, musetelul, coada de cal, trebuie baute sub forma de ceai, aproximativ doua cani zilnic.
Se pune o mana de flori de limba mielului intr-o ceasca de apa care fierbe. Lasa sa se raceasca. Bea 2 cani pe zi.
Taie rondele o ceapa si aseaza-le pe picioare sustinute de ciorapi pana a doua zi.

Coada de cal

Aceasta planta, Coada de cal, merita o atentie deosebita. Numele sau stiintific este Equisetum Arvense.

Se gaseste in marea majoritate a tarilor din intreaga lume. Componente cum ar fi: acid ascorbic, ferulic, silicic, pectic, tanino si altele ii atribuie calitati speciale pentru tratamentul impotriva multor boli.

De asemenea, contine multe minerale care ajuta in compensarea multor deficiente care dau nastere retentiei de lichide si dezechilibrului metabolismului.
Coada de cal este una dintre plantele medicinale cu cele mai mari proprietati diuretice. Contribuie la eliminarea lichidelor intr-un mod foarte eficient.
Prezenta equisetoninei si potasiului, te va ajuta sa lupti impotriva retentiei de lichide inca din primele zile, si de asemeni a eliminarii de acid uric.

Trebuie sa fiarba bine. 30 de minute sunt suficiente pentru 100 gr. de planta uscata. La sfarsitul fierberii trebuie sa obtii un litru. Poti bea doua cesti a 200 cc. pe zi si rebuie pastrat in frigider.

Bautul de lichide este foarte important, pentru a reduce umflarea anumitor zone ale corpului nostru.

Fara indoiala, daca ia amploare si se extinde la maini si la fata, este necesar sa apelezi la medic pentru a te putea trata impotriva leziunilor organice mai severe, care pot compromite alte organe ca rinichii, ficatul, pancreasul si inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu