30 iul. 2011

Spune NU monoglutamatului de Sodiu - E 621!

Odata cu timpul a fost posibila dezvoltarea unei adevarate industrii de aditivi alimentari si potentiatori de gust. Din cauza acestei industrii si ajutorului primit de la chimie, orice gust natural poate fi creat in laborator.

Omul cunostea numai patru gusturi, si anume: dulce, sarat, acru si amar. Auzim insa vorbindu-se, din ce in ce mai mult, despre un al "cincilea gust", numit "umami", cuvant de provenienta japoneza care inseamna "delicios".
In spatele "umami-ului" se afla monoglutamatul de sodiu, adica aditivul alimentar E 621. Gustul intens si savuros, oferit de glutamati (care se gasesc in mod natural in multe alimente precum carnea, pestele, legume si lactate), a ajuns sa fie fabricat si in laborator.

Este unul dintre cei mai folositi potentiatori pentru a da gust mancarii si un aditiv artificial autorizat, chiar daca pare incredibil. In afara de posibilele daune neurologice sugerate de numeroase sudii, este un stimulant creat pentru a manca mai mult. De ce nu este interzis de catre autoritatile sanitare? Pana cand se va intampla asta, trebuie sa evitam consumul! Trebuie sa ne obisnuim sa citim pe etichete compozitia alimentelor pe care le cumparam, mai ales chipsurile, snakcsurile si toata gama de dulciuri pe care le mananca copii nostrii, si daca regasim E 621, sa le lasam pe raft.

Monoglutamatul de sodiu (E 621, uneori i se spune “proteina hidrolizada” sau “extract de drojdie”) este un aditiv autorizat de autoritatile romane si Uniunea Europeana. Se regaseste in majoritatea produselor de tip snacks (cartofi prajiti, chipsuri si orice tip de prajeli….), in dulciurile pentru copii, in multe dintre produsele congelate, supe, mirodenii (cuburile si prafurile pe care le punem la supe) si o lista interminabila de alimente.

Astazi, monoglutamatul de sodiu sintetic - E 621, denumit de asemeni si "sare chinezeasca", este produs la scara industriala. Japonia, China, SUA si Germania sunt cei mai mari exportatori de monoglutamat de sodie, acestia concurand pentru o piata incredibila, discutandu-se de profituri uriase de bani. Si aceasta numai pentru ca, in industria alimentara, E 621 a devenit secretul profitului.

E 621 sau "monoglutamatul de sodiu" transforma cel mai prost aliment intr-o delicatesa, aceasta avand drept urmare faptul ca aditivii alimentari ne fac dependenti de produse de calitate slaba. Acest aditiv alimentar (E 621) pacaleste papilele gustative, care transmit creierului un mesaj eronat si il face sa creada ca alimentele ingerate sunt foarte bune din punct de vedere al calitatii si prospetimii. Monoglutamatul de sodiu este un produs sintetic obtinut din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Desi perfect legal, nutritionistii si cercetatorii alimentari nu il recomanda.

In magazine, greu mai gasesti un produs fara E-uri. Din majoritatea acestor "bunatati" lipsesc insa vitaminele. Urmarea unei alimentatii bazate pe astfel de substante este fireasca: scaderea rezistentei sistemului imunitar. In Uniunea Europeana sunt omologati si acceptati 317 aditivi alimentari, fara de care nimic n-ar mai fi nici gustos si s-ar strica pe raft.
Injectarea cu E 621 se foloseste in mai toata industria de carne: la piept de pui, muschi de porc, la kaiser, sunci, etc. Injectoarele sunt nelipsite, iar mezelurile din carne tocata sunt pline de prafuri ce le dau savoare, de apa si sare. Un muschi de porc poate contine pana la 13 aditivi alimentari. Gust, culoare, forma... si atat.

Indirect si in timp, aceste substante "gustoase" aduc boli grele: obezitate, afectiuni cardio si cerebro-vasculare, hipertensiune, infarct, maladii neuro-degenerative precum Parkinson si Alzheimer, si chiar cancer. Medicii spun ca peste 70% din cazurile de cancer s-ar putea preveni prin alimentatie sanatoasa. Aditivii alimentari au inceput sa provoace si noi tipuri de alergie.

Cand stii ca in produsele din magazine se strecoara anual mii de tone de astfel de substante, oare de ce mai alergi spre a o procura cu o atat de mare pofta ?!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu