27 iul. 2011

Cand renuntam la scutec?

Incepand cu 18 luni este preferabil a se incepe familiarizarea copilului cu olita. Fara indoiala, pana aproape de doi anisori, copilul nu va fi capabil sa isi controleze necesitatile. Este important sa vedem daca copilul este pregatit, dar si sa respectam ritmul sau.

Pana aproape de doi ani, copilul nu are o perceptie clara a stimulului. Si daca vezica este incarcata, se goleste fara a da timp micutului sa aiba senzatia de plin. Din acest motiv, a impune olita inainte de aceasta varsta nu are sens.
Pentru  a reusi sa isi controleze sfincterul, este necesar ca sistemul sau nervos sa ajunga la un prag de maturitate. Dar care sunt semnalele care ne arata ca a venit momentul?
Daca micutul are o buna coordonare, pronunta un numar de cuvinte, stie sa urce si sa coboare o scara si sta concentrat mult timp asupra unui joc,  inseamna ca a atins o buna coordonare psihomotorie, datorita maturitatii sistemului nervos.
Scutecul de noapte si somnul de dupa-amiaza (siesta).
Cand copilul incepe sa dea primele rezultate, se poate incerca renuntarea la scutec peste noapte si la siesta.
Este important sa se acorde copilului putina rabdare, deoarece va uda inca patul, din cand in cand. Ii va fi mult mai usor daca inainte de a dormi va face pipi, si o luminita de veghe pentru a se trezi noaptea.
Vacantele, un moment prielnic.
In general, vacantele de vara sunt un moment ideal pentru a renunta la scutec: parintii au mai mult timp si sunt mai rabdatori si toleranti. De asemeni, copilul, mai lejer imbracat, poate utiliza olita mult mai usor.

Fara doar si poate, nu intotdeauna va fi posibil sa programezi momentul in care spui adio scutecului. Nu este nimic. Cel mai importante sunt disponibilitatea si rabdarea parintilor, care sunt fundamentale pentru ca micutul sa faca aceste pas catre autonomie.
Asadar, daca copilul tau are intre 18 luni si doi anisori, a sosit momentul sa renunti la scutec si sa il obisnuiesti la olita. Poate parea un obiectiv difícil, dar este mult mai usor decat pare daca stii cum.
In jurul varstei de doi ani, ajunge momentul de a renunta la scutec, unul dintre momentele cele mai importante ale cresterii si dezvoltarii psihofizice a copilului.
Este important sa evitam confuziile. Cand se decide a se renunta la scutec, se poate totusi face o exceptie cand doarme, din motive de comoditate. In acest caz este recomandabil sa se explice bine copilului.
Daca micutul petrece mult timp la gradinita sau cu bunicii, este recomandabil ca toti sa participe la aceasta decizie, cerandu-le sa urmeze indicatiile stabilite.
Renuntarea la scutec si inceperea utilizarii olitei poate parea o mare provocare pentru copii. Va fi mai usor daca stii cum sa il ajuti pe micut.
Copilul nu trebuie sa traiasca momentul acesta ca o impunere stricta sau o exigenta pentru a-i satisface pe parinti. Dimpotriva: micutul trebuie sa fie motivat si sa faca fata cu brio, ca un pas inainte in cresterea sa, de care el se va mandri.
Pentru inceput: nu are sens sa ii aduci aminte de olita la fiecare ora, deoarece micutul nu trebuie sa priveasca olita ca o obligatie. Cel mai bine este sa ii propui o intalnire zilnica cu baia.
Dupa micul dejun poate fi un moment prielnic, intestinele punandu-se la treaba pentru prima mancare. Cere-i sa se aseze pe olita timp de cateva minute si pe timpul zilei adu-i aminte sa te anunte daca doreste sa mearga la baie.
Controlul intestinului se dobandeste de obicei inainte de cel al vezicii. De aceea, in majoritatea cazurilor, copilul va continua pe timpul noptii sa umezeasca patul pentru mult timp, inclusiv pana spre 4 – 8 ani.

Premiaza-l si nu il mustra!
Desi au loc momente de stationare sau regres, nu trebuie sa il certi. Fara doar si poate, asta nu inseamna ca trebuie sa arati indiferenta. Cel mai bine este sa il incurajezi si sa il faci sa inteleaga ca renuntarea la scutec este inevitabil. Cu cat mai linistit si tolerant este climatul familiar, cu atat mai bine.

Este important sa apreciezi eforturile sale si sa il premiezi cu mici recompense, cum ar fi o excursie speciala sau sa ii faci mancarea favorita.

In orice caz, mesajul pe care trebuie sa il transmitem copilului este: “poti sa o faci, ai sa reusesti”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu