20 iul. 2011

Spune NU indulcitorilor artificiali!

Indulcitorii artificiali ne insotesc in alimentatia zilnica, uneori fara sa stim, alteori ca nu le prestam atentie citind pe produsele cumparate. Ii putem gasi in dulciuri, gume de mestecat, sucuri, cafea instant, vitamine masticabile, inghetata, gelatina, bomboane, iaurt, aproape toate produsele dietetice denumite "light" (usoare), si nu sunt nicidecum o alegere inteleapta.

Utilizati adesea pentru a inlocui zaharul, sunt de fapt de sute de ori mai dulci decat acesta si produc numeroase probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, obezitatea si cancerul.

Indulcitorii artificiali sunt substante chimice ce indulcesc la fel ca zaharul, dar cu mai putine calorii. Este indicat sa fiti foarte precauti in momentul in care inlocuiti zaharul cu indulcitorii artificiali deoarece pot aparea numeroase dezechilibre la nivelul metabolismului.

Dintre indulcitorii artificiali aprobati de catre asociatiile alimentare avem:
1.      E 951 (aspartam) – consumul sau are ca rezultat numeroase reactii adverse cum ar fi depresia, cresterea poftei de mancare, dureri de cap, etc.; in plus excesul sau distruge neuronii.
2.       E 954 (zaharina) – o gasim intr-o larga gama de produse alimentare este suspecta de aparitia cancerului. Indulcitorii fara calorii, cum este si zaharina, pot determina cresteri in greutate mai mare decat cea provocata de consumul de zahar. Si de asemeni este posibil ca zaharina sa declanseze reactii alergice din cauza sulfonamidei.
3.      E 950 (acesulfam K)  - gasita in produse lactate, bauturi, dulciuri si patiserii, gume de mestecat, ciocolata etc.; are un aport energetic aproape nul.
4.      E 955 (sucraloza) – uneori comercializata sub numele de “splenda” – poate provoca numeroase probleme: ale stomacului, de respiratie, depresie, nervozitate, dureri musculare, eruptii pe piele si lista poate continua….
In aceasta lista mai avem: E 952 (ciclamatii), E 957 (taumatina) gasite in sucuri, gemuri, inghetata, conserve fructe, etc.

In mod normal, corpul nu are nevoie de zahar, organismul primind zahar din amidonul din alimente (amidonul este de fapt zahar). Deci, cea mai buna solutie este sa mananci carbohidrati care au absorbtie mica, pentru a nu lasa totusi nivelul zaharului din sange sa scada. De asemnenea, proteinele mai sunt bune, pentru ca sunt transformate in zahar, in ficat, acest proces fiind foarte lent, deci nivelul glucozei din sange poate sa ramana la acelasi nivel.

Cel mai bun inlocuitor natural al zaharului alb rafinat este mierea de albine, un amestec de zaharuri naturale, pure. Deci, pentru a manca sanatos, dar si dulce, cel mai bine ar fi sa consumam miere sau zahar brut de culoare brun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu