14 iul. 2011

Stim sa iubim?

Pentru a primi iubire este indinspensabil sa ne iubim pe noi insine, sa stim sa impartasim si sa respectam spatiul vital al persoanei iubite.

Cand cineva are un ego matur (nu exagerat, nici care tinde spre sentimente de inferioritate sau superioritate), dispune de o buna autostima si stie a se valora fara egoism. Acea persoana este mult mai capabila sa inceapa legaturi afective sanatoase si a se dezvolta cu mai multa siguranta si veridicitate in toata relatia afectiva. Buda afirma: “Daca ai grija de tine insusi, ai grija de celilalti; daca ai grija de ceilalti, ai grija de tine insusi”.
Iubirea nu este o cale usoara pentru ca deseori trebuie sa te infrunti cu mari si grave obstacole: posesivitate, gelozie, asteptari, exigente nejustificate, reprosuri, suspiciune, dorinta de a fi in central atentiei si resentimente. Toate aceste capcane impiedica dragostea adevarata si de aceea multi spun ca prefera o relatie amicala pentru ca este mai sigura si usoara, decat cea de dragoste.
O relatie afectiva trebuie sa evolueze continuu, sa fie in armonie si sa se sprijine reciproc. Iubirea trebuie ingrjita precum o floare frumoasa si delicada, si in fapt, se poate invata a iubi.

Iubirea va fi autentica si consistenta cand ne bazam pe:
  • Neconditionalitate. Aceptarea constienta a persoanei iubite, cu constiinta ca nu este proprietatea noastra si nu trebuie acaparata, daca nu, chiar dandu-i aripi de libertate. Iubeste persoana asa cum este, fara nevoia de a o inventa, evitand a o crea dupa propriile tale nevoi personale.


Orice relatie de cuplu trebuie sa respecte cele trei spatii: al tau, al meu si al nostru.

  • Continuitate. Este caracteristica iubirii care trbuie sa predomine.
  • Intregirea. Dorinta ca persoana iubita sa fie fericita, evitand orice prejudiciu.
  • Toleranta, indulgenta si intelegere. Punand la dispozitie mijloacele pentru ca persoana iubita sa creasca in interior si sa se dezvolte ca o fiinta umana completa, chiar cu riscul de a o pierde.


A face diferenta intre iubire si indragostire.
Trebuie sa facem diferenta intre indragostirea cu iubire si indragostirea fara iubire, la fel cum trebuie sa facem diferenta intre sexualitatea ca atare si sexualitatea amoroasa. Cand exista dragoste, chiar daca dragalasenia se poate uza, ruleaza magia dragostei si indragostirea inceteaza. Dragostea predomina, chiar daca relatia de cuplu se converteste intr-o relatie de tip distinct.

Terapia afectiva trebuie sa inceapa dintr-un singur punct: trebuie sa stii sa te accepti asa cum esti pentru a ii accepta pe ceilalti si a te pretui pe tine insusi pentru a ii pretui pe ceilalti. Trebuie  sa invingi teama si sa stii cand sa impui limite atunci cand este nevoie, evitand supunerea oarba si ticalosia.

Putem evolua creand relatii afective sanatoase pentru a iubi mai frumos si a fi iubiti, evitand cele doua extreme afective nesanatoase: sensibilitatea afectiva (care face ca persoana sa fie mai sentimentala decat cu adevarat sensibila, foarte suspiciosoasa si vulnerabila) si “anestezia afectiva” (care impietreste individul si blocheaza sentimentele lui cele mai bune).

Sa nu uitam, ca la fel cum avem grija de sanatatea corpului, trebuie sa avem grija de sanatatea afectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu