4 iul. 2011

12 sfaturi impotriva imbatranirii

Am avut ocazia sa vad un interviu mai mult decat interesant cu dr. Mora, in care releva 12 sfaturi bazate pe cercetari stiintifice asupra imbatranirii corpului uman.. Anumite sfaturi pot parea similare cu cele din istetimea populara, dar acum toate acestea pot fi demonstrate datorita experimentelor stiintifice.  

Procesul imbatranirii (in sensul de pierderi fizice si psihice care nu se pot repara) incepe aproximativ in jurul varstei de 27 de ani. Dr. Mora comenteaza deasemeni ca “teoretic” se poate trai 120 de ani. Dar nu este important cat de mult timp traim ci mai degraba, de calitatea cu care o facem.

Haideti sa vedeme cele 12 sfaturi:

1. Mananca mai putin. Se calculeaza ca o reducere de aproximativ 30% din ceea ce ingerim ajuta la avea mai putini “radicali liberi”. Insista dr. Mora ca nu este vorba in a pierde placerea de a manca, dar a o face intr-o maniera moderata.

2. Fa exercitiu fizic aerobic. Poate fi pur si simplu plimbare in pas rapid 40 de minute de trei patru ori pe saptamana. Corpul nostru este genetic pregatit pentru miscare si nu pentru sedentarism.

3. Fa exercitiu mental in fiecare zi. Un exemplu este invatarea unei noi limbi,  tot ce ne obliga sa restartam creierul nostru, largind mapa.

4. Calatoreste mult. Este o maniera de a vedea lucruri noi si a mentine activitatea mentala, si iluzia pentru cunoastere.

5. Nu trai singur. Pentru ca suntem fiinte sociale si avem nevoie de ceilalti.

6. Adapteaza-te la schimbarile sociale. De exemplu invata noi tehnologii chiar daca consideri ca esti pera batran pentru asta. Te mentine conectat la lume.

7. Nu te stresa fara a avea speranta, adica, evita acele situatii in care simti ca nu poti controla ce se va intampla, in care gandesti ca cererile mediului te depasesc si nu faci fata.

8. Nu fuma. Se vorbeste despre date ca anumite boli se pot declansa cu cel putin 14 ani inainte din cauza fumatului.

9. Sa ai un somn bun doar cu lumina cerului.Evita luminile artificiale nici chiar inainte de a dormi. Este un mod bun de a permite segregarea melatoninei (unul din hormonii care previne cel mai mult imbatranirea).

10. Evita blocajul emotional.

11. Da sens vietii cu recunostinta.

12. Fii fericit si bucura-te de lucrurile simple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu