1 aug. 2011

De ce imbatranim?

Teoria ne explica astazi ca imbatranirea este legata de radicalii liberi, niste atomi sau molecule cu electroni nepereche care le confera o mare reactivitate chimica. Procesul prin care o molecula pierde electroni si se transforma intr-un radical liber se cheama oxidare si este cauza imbatranirii. Cu o alimentatie care opreste aceasta modificare putem incetini imbatranirea.

Formarea de radicali liberi este continua, pentru ca suntem expusi permanente la surse care ii emit si de asemeni corpul nostru produce, de exemplu cand respiram. Pe cand factorii externi care ii genereaza, pot fi:
*      Fizici, cum sunt radiatiile solare
*      Chimici, cum sunt tutunul, poluarea
*  Farmacologici si toxicologici, cum ar fi paracetamolul, anumite antibiotice, pesticidele, etc.
Exista multe procese legate de radicalii liberi: boli degenerative, pulmonare, arterioscleroza, cancer, artrita, iar printre toate acestea imbatranirea.


Pentru a combate procesul de imbatranire, celula se apara cu ajutorul enzimelor (pe care le produce corpul), vitaminele antioxidante (care provin aproape exclusiv de la alimente) si seleniu (relationat cu reducerea riscului de a face tumori ale pielii, ficatului, san, colon). Dar nu este vorba sa neutralizam total producerea de radicali liberi, care au functia lor: sa apere organismul, de exemplu impotriva unei infectii microbiene.

Vitamina C ajuta neutralizarea radicalilor liberi produsi de poluare si tutun

Exemple de antioxidanti:

Uleiul de masline. Intinereste
Este unul dintre alimentele care contin cei mai multi antioxidanti, pentru ca contine vitamina E, in special uleiul extra virgin. Consuma-l crud dar si gatit.

Usturoiul. Imbunatateste circulatia
Cel mai bine este sa il consumam crud si un gatit, cel putin de 2 ori pe saptamana. Este mai mult decat benefic pentru artere si flora intestinala.

Rosia
Este unul dintre alimentele cu o mare putere de intinerire, bogata in precursori ai vitaminei A, care actioneaza ca antioxidanti.

Ceapa. Diuretica
Ajuta la reducerea zaharului din sange si este diuretica (ajuta in eliminarea lichidelor). Consum-o cruda sau foarte putin gatita, de cel putin doua ori pe saptamana.

Murele. Anticancerigene
In anumite tari se folesesc ca si supliment alimentar, atribuindu-le proprietati antitumorale.

Varza. Bariera antitumori
Bogata in vitamina C si isotiocianati, care pot opri cresteriea tumorilor.

Spanacul. Forta
Ca toate vegetalele cu frunza verde, sunt bogate in vitamina E si in caroten. Il poti manca crud, in salate.

Avocado. Actioneaza ca un scut
Contine vitamina E, mare antioxidant, care protejeaza  celulele impotriva agresiunilor externe de tip contaminare, pesticide si tutun. Manaca-l in salate.

Fructe seci. Anticolesterol
Consumul lor scade nivelul de colesterol rau si protejeaza impotriva riscurilor cardiovasculare.

Strugurele. Curata arterele
Important pentru a mentine arterele curate. In pielea lui gasim compusi care combat si previn infectiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu