28 oct. 2011

Alimentatia recomandata pentru artrita

A se bea zilnic un pahar de suc proaspat stros de portocale pentru a reduce riscul de dezvoltare a unor forme inflamatorii ale artritei. Cercetarile arata ca anumite carotenoide, inclusiv beta-criptoxantina si zeaxantina, diminueaza riscul de dezvoltare a artritei.

Fara indoiala, alte doua carotenoides dietetice, luteina si licopen, nu par a avea acelasi efect protector contra artritei.

In continuare, cateva fructe si legume care ar trebui incluse in alimentatie pentru reducerea riscului de artrita:

Se recomanda fructe si legume care sa contina beta-criptoxantina, aceasta vitamina fiind clasificata ca provitamina A carotenoida. Vitamina A este recunoscuta ca importanta pentru piele si sanatate, la fel pentru functia sistemului imunitar.

Beta-criptoxantina se regaseste in fructele de culoare galbena sau portocalie si legume. Iata unele dintre acestea:

-         mere galbene
-         caise
-         pepene galben
-         smochine galbene
-         pomelo
-         lamai
-         mango
-         nectarine
-         portocale
-         pere galbene
-         piersici
-         ananas
-         mandarine
-         dovleac
-         morcovi
-         ardeii galbeni
-         napii
-         cartofii galbeni
-         porumb
-         rosii galbene.

Ce fructe si legume au continutul cel mai ridicat in beta-criptoxantina?
Dintre legume ardeii si dovleacul iar dintre fructe mandarinele si papaya.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu