10 oct. 2011

Vitamina B1

Vitamina B1 este cunoscuta de asemeni ca Tiamina si are stransa legatura cu diverse functii organice. Una dintre ele, si probabil cea mai importanta, este metabolismul glucidelor, procedura utilizata pentru producerea de energie. Pe de alta parte, indeplineste un rol fundamental in functionarea si dezvoltarea sistemului  nervos, mai ales in mentinerea calitatii pielii.



Vitamina B1 o putem gasi in diferite surse de alimente. Alimentele care contin cel mai mult aceasta vitamina sunt:

1. Drojdie
2. Carne de porc
3. Leguminoase (fasole, naut, linte etc.)
4. Carne de vaca
5. Cereale integrale
6. Fructe seci
7. Porumb
8. Galbenus de ou
9. Ovaz
10. Cartofi
11. Orez
12. Grau
13. Faina alba.

Exista o conceptie gresita ca laptele si produsele lactate sunt o sursa buna a acestei vitamine, ceea ce s-a infirmat si dovedit a fi fals, din punct de vedere stiintific.

 Lipsa acestei vitamine, produce diverse probleme de sanatate. Cateva dintre acestea sunt: depresia, probleme de memorie si capacitate scazuta de concentrare, iritabilitate, oboseala, palpitatii la nivel cardiovascular, scaderea tensiunii arteriale, etc.

Anumite persoane care au probleme cu ficatul, beau cantitati mari de alcool sau au alte tipuri de boli, pot avea probleme cu absorbtia tiaminei.
In alta  ordine de idei, s-a publicat recent un studiu stiintific care a descoperit o legatura dintre deficienta vitaminei B1 si glaucomul, gasindu-se niveluri scazute ale acestei vitamine la majoritatea pacientilor care prezentau aceasta boala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu