7 oct. 2011

Tot ce trebuie sa stii despre sunatoare

                        Pro si contra antidepresivul natural cel mai faimos                 

Aceasta planta cu flori de culoare galbena este remediul fara contraindicatii, cel mai eficace pentru a preveni si a trata depresiile usoare. Mai mult, calmeaza inflamatiile pielii si combate insomnia.

Numele sau stiintific este Hypericum perforatum si isi are originea in Europa, Asia occidentala  si Africa.

Foarte utila

Este important sa stim ca principalul avantaj al sunatoarei este deci, tonic nervos antidepresiv care combate insomnia si anxietatea. Depresia este una dintre bolile care au crescut cel mai mult in ultimii ani datorita instabilitatii emotionale si profesionale suferite zilnic.
In acest sens, sunatoarea ne ajuta sa mentinem o stare de spirit buna si creste optimismul.

Originile proprietatilor sale

Hypericum perforatum contine un principiu activ numit “hipericina”, care, la fel ca orice alt antidepresiv conventional, impiedica producerea unei enzime corporale strans legata cu depresia (monoamioxidaza sau IMAO). Daca se reuseste stoparea producerii acestei substante, creste starea de confort psihic si senzatia de autostima.

Sunatoarea datoreaza multe dintre beneficiile activitatii sale, numeroaselor flavonoide pe care le contine (cum sunt chercitina si taninii). Multumita actiunii acestor substante, aceasta planta ofera persoanei care sufera de depresie, o buna stare de confort fizic (de exemplu odihna mai buna) si psihica, recapatand pofta de viata.

In plus, in afara combaterii depresiilor usoare si moderate, sunatoarea este utilizata pentru tratarea problemelor de anxietate, insomnie, tulburari afective si simptome premenstruale.

Aliata serotoninei

Eficacitatea sunatoarei ca antidepresiv, nu are doar puterea de a opri producerea enzimei IMAO. La fel ca orice produs farmaceutic de laborator, creste capacitatea de producere a serotoninei (substanta care combate depresia si iritabilitatea).

Aceasta genereaza atitudini pozitive asupra vietii, datorita faptului ca exista o mai mare cantitate din acest neurotransmitator in creier, sporind senzatia de bine.


De ce este bine sa o consumi

Antidepresiv
Primele simptome ale depresiei (iritabilitate, autostima scazuta, pierderea interesului, sentimente de vinovatie) pot fi combatute cu aceasta minunata planta multumita efectelor sale asupra starii de spirit.

Impotriva arsurilor
Uleiul stimuleaza vindecarea ranilor si arsurilor. Se pregateste incepand cu macerearea varfurilor inflorite in ulei de masline, timp de 30 de minute.

Calmeaza disconforturile ginecologice
Poate scadea inflamatia si durerile menstruale datorita efectului sau sedativ si antiinflamatoriu. De aceea, este ideal pentru femei inainte de menstruatie.

Antiinflamator
Datorita efectului sau antiinflamatoriu, sunatoarea este eficienta in tratatarea infectiilor cronice ale stomacului, veziculei, ficatului si rinichilor.


Retete terapeutice

Sunatoarea se poate gasi sub diferite forme: frunze uscate pentru preparerea unei infuzii, extract, tincturi sau uleiuri. Doza recomandabila este de 300 miligrame de extract, de trei ori pe zi.

In continuare, cateva retete de care poate beneficia oricine.

- Ceai. Se pun una - doua lingurite de sunatoare la o cana de apa. Peste frunze se toarna apa fierbinte si se acopera 5 minute. Se strecoara si se bea cald.

- Decoct contra depresiei si insomniei. Cand depresia este insotita de insomnie, este folositor sa combinam sunatoarea cu valeriana, tei si unguras (marrubium vulgare). Decoctul se pregateste incepand cu o lingurita de amestec ale acestor ierburi (in parti egale) la o cana de apa. Se pune totul la foc mic pentru doua minute, se pastreaza cinci minute, se strecoara si se bea dupa cina.

- Ulei esential. Contra problemelor dermatologice este eficace aplicarea de uz extern a uleiului sau. Prepararea sa consta in punerea intr-un borcan de sticla, flori si frunze de sunatoare cu un ulei vegetal (floarea-soarelui, masline, migdale), timp de o luna, intr-un loc insorit. Apoi stoarce iarba si strecoara.

- Infuzie antidepresiva. Acest preparat se foloseste cand depresia este insotita de timiditate. In aceste cazuri, sunatoarea se poate combina, in parti egale, cu gentiana, rozmarin si cimbru. Se pune o lingurita de amestec la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi; una la micul dejun si una dupa masa.

Precautii

  • Nu trebuie folosita mai mult de trei luni fara recomandarea medicului.
  • Trebuie sa ai in vedere sa nu depasesti doza indicata (de 0,9 miligrame de sunatoare pe zi sau 900 miligrame de extract).
  • Consumul acestei plante creste sensibilitatea la lumina solara. Pentru a evita problemele, persoanele cu pielea foarte sensibila ar trebui sa evit expunerea excesiva la soare daca consuma sunatoare.
  • Se asociaza de asemeni cu cazuri de hipertensiune. De aceea se recomanda luarea tensiunii arteriale inainte de a incepe tratamentul si dupa, verificand o data pe saptamana.
  • In anumite cazuri, sunatoarea poate provoca o usoara iritatie stomacala, de aceea se recomanda administrarea dozei recomandata si in combinatie cu mancarea. Mai mult, este necesar evitarea consumului sau in combinatie cu alimente care contin tiramina (ca berea, branza sau vinul) si cu alte antidepresive.
  • Nu consuma sunatoare daca iei anticonceptionale, retrovirale sau medicamente pentru inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu