16 aug. 2011

Importanta hormonilor feminini

Estrogenii ne influenteaza diferit in fiecare etapa importanta a vietii noastre, si nu sunt singurii hormoni care modifica mintea si corpul, desi in mare masura.

De obicei nu le acordam mare atentie, dar trebuie sa stim ca joaca un rol decisiv in viata femeii, mai ales daca vorbim despre estrogeni, care sunt marii protagonisti de-a lungul intregii noastre existente. Priviti din sens pozitiv sunt reponsabili pentru a ne pregati corpul pentru sarcina, te ajuta sa te simti bine si protejeaza sistemul cardiovascular. Dar are de asemeni si o parte intunecata in care, printre multe alte simptome, face sa ai momente de iritabilitate sau de tristete, ca viata ta sexuala are de suferit si poate aparea osteoporoza.

La sfarsitul copilariei incepe sa creasca nivelul de estrogeni in sange, provocand schimburi fizice si facand ca fetita sa se transforme in femeie si ca odata intrata in perioada cea mai fertila, se pune in marsa un carusel hormonal.

In decada celor 20 si 30 de ani nivelul hormonilor este maxim.

Sunt cei mai fertili ani ai femeii. Viata hormonala merge conform unei perioade ciclice care de obicei are o durata de 28 de zile. Cu fiecare menstruatie ovarele primesc comanda creierului de a creste productia de estrogeni iar femeia se simte foarte bine; in momentul ovulatiei are la maxim serotonina si noradrenalina, doi neurotransmitatori cu efecte antidepresive, si este momentul cand femeia se regaseste in cea mai buna forma fizica si psihica. Daca la ovulatie nu se ramane insarcinata incepe procesal contrariu: productia de estradiol (un estrogen) scade si efectele sale de animozitate dispar. Dar exista si alti hormoni care iti influenteaza fertilitatea. De exemplu, daca vrei sa ramai insarcinata si in familia ta exista persoane cu antecedente cu probleme de tiroida ar trebui sa iti anunti medicul, pentru ca atat hiper precum si hipotiroidismul mamei poate afecta capacitatea de a da nastere si dezvoltarea normala a copilului in timpul sarcinii.

Cum te poti simti:
  • Sindromul premenstrual se manifesta avand diferite simptome care apar intre prima si a patra zi inainte de menstra si dispare cand apare: tensione la sani, balonare, durere de cap, pofta de dulce, constipatie sau diareea, palpitatii, probleme de somn, tristete, oboseala, dificultate in a te concentra, anxietate sau iritabilitate sunt cateva din cele mai frecvente.
  • In timpul sarcinii, placenta actioneaza ca o bomba hormonala, in sensul ca multe dintre femei traiesc cea mai buna perioada a vietii lor, cu mari cantitati de estradiol si neurotransmitatori care le face sa simta plenitudinea. Dupa nastere scade nivelul hormonal, si cu el, riscul depresiei postnatale.

Pentru a te simti mai bine:
Pentru a combate sindromul premenstrual se recomanda consumul fructelor si legumelor din abundenta, a se consuma putina sare pentru a evita balonarea si consumul redus de zahar pentru ca nivelul de glucoza in sange sa se mentina stabil. Alte masuri sunt reducerea cafeinei si alcoolului – care afecteaza circulatia sangelui – si practicarea exercitiului fizic in mod constant.
Remedii:


-         Uleiurile de luminita sau iarba asinului si limba mielului (boranţă, otrăţel) (bogate in uleiuri gammalinoleice ) care ajuta in reglarea si calmarea problemelor legate de menstruatie.

-         Ceai concentrat de mustetel care se soarbe foarte foarte incet.

-         Mananca graminacee: grau, orez, naut, linte.

-         Nu utiliza tampoane intravaginale– se dezvolta cu repeziciune bacteriile.




In decada celor 40 de ani intervin schimbarile

Incepe sa scada nivelul de estradiol, desi inca ai menstruatie. In orice moment, normal intre 45 si 50 de ani, intri la menopauza. Mai mult, este perioada in care multe femei sunt afectate de o proasta functionare a tiroidei.

Cum te poti simti:

- unele femei prezinta senzatie de sufocare, de transpiratie. Se intampla in anul anterior intrarii la menopauza si doi ani dupa. Mucoasele incep sa fie uscate, de aceea pot aparea probleme cum ar fi sindromul ¨ochiul fara lacrima” sau uscaciune vaginala. Pielea pierde colagen, de aceea apar mancarimi si piele uscata, iar parul incepe sa fie fragil. Este foarte probabil sa cresti in greutate  desi nu mananci mai mult decat de obicei, sa ai insomnii si sa fi foarte usor iritabila.

- trebuie insa sa ai mare grija pentru ca unele dintre aceste simptome pot ascunde de fapt disfunctii ale tiroidei. Astfel ca, inainte de orice, trebuie sa te prezinti la medic.

Pentru a te simti mai bine:
  • Daca ti s-a detectat hipotiroidism urmeaza medicatia prescrisa de medic si consuma sare iodata, varza de Bruxelle, varza, alge marine, fructe de mare, fasole verde, peste. Dar daca ai hipertiroidism, evita sa mamanci toate acestea.
  • Daca tiroida este normala si ai aceste simptome, consulta-ti ginecologul pentru ca multe dintre acestea se pot trata. De exemplu, poti apela la hidratanti vaginali pentru a putea avea relatii sexuale normale. Si pentru piele, cel mai bine este sa consumi lichide si sa utilizezi creme hidratante, combinate cu o dieta sanatoasa si cu exercitiu fizic regular.
  •        



  •               
    Cautand estrogenii -
                                    incepand cu 50 de ani

    Cand trece un an de cand nu mai ai menstruatie se numeste ca ai intrat la menopauza si cu ea au disparut hormonii care te protejau de multe maladii.

    Cum s-ar putea sa te simti:
    v     Cu timpul poate creste colesterolul si sa apara osteoporoza. Daca ai luat in greutate este probabil ca grasimea s-a acumulat in abdomen, pentru ca estrogenii erau responsabili de mentinerea taliei tale.

    Pentru a te simti mai bine:
    -         Nu multi ani inainte se utiliza terapia hormonala substitutiva pentru a compensa scaderea nivelului de estrogeni, insa s-a demonstrat ca efectele secundare puteau fi periculoase si cu o eficienta mult mai mica decat se spera. Mai recent aceasta practica se utilizeaza doar sub supravegherea stricta a medicului si in doze foarte mici, doar in doua cazuri: la acele femei a caror simptome ale menopauzei deterioreaza foarte mult calitatea vietii si femeilor de 50 de ani care prezinta un risc ridicat de osteoporoza.
    -         Pentru femeia dupa menopauza sunt mai mult decat recomandabile izoflavonii si soia.
    -         Se recomanda de asemenea introducerea in dieta a antioxidantilor, cum ar fi vitamina C si E, bioflavonoizi din fructe si legume (in citrice si ardei), alimente bogate in calciu si vitamina D si evitarea obezitatii, tutunului si alcoolului.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu