11 aug. 2011

ANGHINAREA

A devenit o vedeta a curelor de slabire insa beneficiile sale sunt mult mai mari  decat scaderea in greutate. Ficatul, inima si rinichii sunt principalii beneficiari.

Este un aliment bogat in vitamine (A si C) si minerale (fosfor, calciu, magneziu), dar si alte substante benefice chiar si in cantitati mici fiind, sunt mai mult decat benefice ficatului si mai ales rinichilor.

Una dintre aceste substante este cinarina, un compus amar care ajuta la cresterea secretiei veziculei biliare si usureaza golirea si curatirea veziculei. Mai mult, activeaza bila, ceea ce face ca grasimea sa fie dizolvata mai repede, reducandu-se astfel posibilitatea formarii de calculi biliari. Se remarca si insulina, o fibra care reduce concentratia de zahar in sange dupa mancare, de aceea se recomanda anghinarea in cazurile de diabet. Favorizeaza de asemeni echilibrul florei intestinale, ca urmare a exercitarii unui important efect probiotic.

Anghinarea contine si esteroli vegetali, foarte populari astazi si fiind inclusi in unele margarine si produse lactate. Esterolii sunt caracterizati ca avand o structura chimica similara colesterolului, si avand minunata calitate de a limita absorbtia acestor grasimi in intestin. Pentru toate acestea, anghinarea este indicata in mod special in problemele hepatice si biliare, cum ar fi hepatita A si B, ficatul gras si pietre la vezicula biliara.

Insa lista de beneficii ale anghinarei nu se termina aici. Printre alte proprietati terapeutice se mai amintesc: previne constipatia si ajuta tranzitul intestinal; ajuta la pierderea in greutate, actiunea sa de depurare ajuta in eliminarea lichidelor si face dificila asimilarea grasimilor; ingrijeste pielea prin stimularea procesului de detoxifiere hepatica; este foarte digestiva prin continutul de cinaropicrina, o substanta ce pregateste organismul in a primi si asimila mai bine orice tip de aliment.

Se recomanda un consum scazut sau evitarea acestui fruct, persoanelor cu fermentatii intestinale deoarece fibrele pe care le contine pot creste acumularea de gaze si flatulenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu