19 aug. 2011

Ce este arterioscleroza?

Toti auzim acest cuvant in mod frecvent, dar nu multi dintre noi cunoastem ce este cu exactitate. Daca esti interesat de propria sanatate, a familiei tale sau doar esti curios, cu siguranta urmatoarele informatii iti vor fi de folos.
Arterioscleroza este un termen utilizat in medicina pentru a denumi “intarirea” arterelor. Afecteaza atat arterele mici cat si pe cele mari. In general, arterele se micsoreaza, facand imposibil fluxul sangvin.

Asadar, intr-o forma usoara de inteles, arterioscleroza este pierderea elasticitatii arterelor care conduc fluxul sangvin.
In prezent, aceasta boala reprezinta un adevarat pericol pentru persoanele de orice varsta, desi predomina la persoanele varstnice de peste 60 de ani.

  
Asadar, intr-o forma usoara de inteles, arterioscleroza este pierderea elasticitatii arterelor care conduc fluxul sangvin.
In prezent, aceasta boala reprezinta un adevarat pericol pentru persoanele de orice varsta, desi predomina la persoanele varstnice de peste 60 de ani.
Care sunt cauzele arteriosclerozei?
Cauzele sunt relativ variabile, desi unele dintre ele se deosebesc in mod evident:
1. Abuzul consumului de alimente pe baza de carne (grasimea de origine animala).
2. Stresul.
3. Tabagismul.
4. Obezitatea.
5. Sedentarismul.
6. Hipertensiunea.
7. Diabetul.
8. Colesterol.
 Este o boala cu simptome care, de multe ori, trec neobservate de anumite persoane, insa trebuie sa stim ca arterioscleroza este o boala de mare risc, fiind una dintre principalele cauze de infart, tromboza, angina pectorala si multe alte complicatii cardiovasculare.
Care sunt simptomele arteriosclerozei? 
1. Amorteala in picioare.
2. Senzatia de frig a membrelor inferioare.
3. Dureri acute in piept.
4. Crampe.
5. Probleme de memorie.
6. Tensiune arteriala mare.
7. Probleme hepatice.
8. Confuzie.
Recomandari
Practica exercitiu fizic ( cel putin 30 minute mers in ritm vioi, inot 20 de minute sau efort aerobic de trei ori pe saptamana), ca sa iti intaresti inima, sa imbunatatesti circulatia sangelui si ajuta in a consuma hormonii care produce stresul.
Consuma alimente care contin fibra sub forma de fructe, legume, cereale, care sunt cei mai buni aliati impotriva arteriosclerozei. Favorizeaza reducerea absorbtiei grasimilor in intestin, ajutand astfel irigarea cu sange.
Evita mancarurile cu exces de grasime cum sunt mezelurile, conservele, carne animala, fast-food-ul, sosurile, laptele si branza grase, zaharul alb sau rafinat (inlocuieste-l cu miere sau zahar brun), faina alba sau rafinata (inlocuieste cu faina integrala). De asemeni se recomanda evitarea excesului de sare.
 Renunta definitv la obiceiurile care pot deteriora arterele cum este consumul de alcool, tutunul si cafeaua in exces.

                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu