9 aug. 2011

TANOREXIA

Cand excesul de bronz devine bolnavicios



Obsesia de a avea o piele bronzata a devenit din ce in ce mai des o problema. Pentru unii este o tendinta sociala iar altora le confera frumusete si stralucire. Dar…ceea ce multe persoane uita, este ca de deasemeni prezinta un risc mare de a imbolnavi pielea.


Tanorexia, sau adictia bronzatului, este o dorinta obsesiva de a avea pielea de culoare mai inchisa, nu conteaza daca asta se intampla cu ajutorul soarelui sau cu ajutorul saloanelor de bronzat. Cine detine aceasta patologie crede ca are o culoare mai deschisa decat este in realitate. Unele studii releva ca aceasta adictie poate fi comparata cu alcolismul sau tabagismul.

Dermatologia, indica faptul ca adictia la bronz este produsa de o eliberare de opioide in timpul expunerii la soare.
Cazurile grave de tanorexie sunt considerate foarte periculoase, datorita exagerarii expunerii la razele ultraviolete, ajungand sa fie cauza multor efecte negative, intre ele, cancerul de piele.

In cazuri extreme, se prezinta ca o tulburare de dismorfie corporala. Aceasta reprezentand o tulburare mentala: persoana devine extrem de critica cu propria imagine, fie ea reala sau imaginara, cum ar fi cazul anorexiei.

Simptome frecvente:
Ø      Anxietate excesiva de a nu obtine tonul pielii dorit.
Ø      Concurenta cu prietenii de a avea pielea cea mai bronzata.
Ø      Frustrare cronica asupra culorii pielii, cand persoana afectata este convinsa ca pielea sa este mai alba decat in realitate.

Consecintele asupra pielii
- cand bronzatul depaseste limita, apare imbatranirea prematura, pielea se vede deshidratata si are nevoie de mai multa ingrijire cu tratamente si creme. Mai mult, pielea este dura.
- daca pielea apare bronzata se datoreaza unei deteriorari celulare pentru ca acest organ se inegreste pentru a se proteja.
- 70 din 100 de riduri sunt provocate de soare.
- in dermatologie se spune ca nu exista bronz sanatos.
- exista creme care sunt mai putin periculoase pentru ca au filtre impotriva razelor A, care sunt cele mai daunatoare.
- solarele artificiale utilizeaza raze ultraviolete A (UV-A), relationate cu melanomul, un cancer foarte periculos.
- unii dermatologi specialisti avertizeaza ca 80 din 100 din problemele legate de piele datorita soarelui (cancer, riduri, piele tabacita si probleme ale vederii) apar inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Noile tendinte
Probleme cauzate de soare si saloanele de bronzat au ajuns in atentia presei si televiziunilor. Pentru asta, se inventeaza noi metode de bronzat. Bronzatul artificial cu pistol de aer si cu aerosoli, se sustine ca sunt pe baza de substante naturale si ca hranesc pielea nedeteriorand-o. Atata timp cat nu poti demonstra ce contin aceste substante “miraculoase”, merita oboseala sa iti alimentezi obsesia?

Concluzia: orice obsesie este contraproductiva. In aceste cazuri, vorbim despre cancer de piele si de o reala imbatranire a dermului.
Solutia este prudenta, deci nu lasa ca obsesia pentru estetica sa te domine pentru ca poate depasi limite nebanuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu