4 aug. 2011

Totul despre pielea "coaja de portocala"

Cand vedem ca au aparut acele gropite antiestetice pe piele, nu incape indoiala ca este vorba de celulita.
Doar un 2% dintre norocoase scapa de ea, si pe noi chiar daca ne deranjeaza trebuie sa stim ca nu este o boala: suntem programate genetic sa o avem. Daca ne gandim la preistorie acele femei aveau nevoie de rezerve de grasimi pentru a putea supravietui intr-o lume ostila, pe cand astazi noi dispunem de mai multa mancare decat avem nevoie si ducem o viata sedentara. Rezultatul: corpul nostru pastreaza  grasimea pe care noi nu o ardem.

De ce se produce?
Stim ca celulita este o supraaglomerare de grasimi localizata, provocata de un dezechilibru intre depozitarea si distrugerea lor, insotita de retentie de apa. Grasimea acumulata  ramane prinsa intre tesuturile de fibre de colagen care sunt angajate in sustinera pielii si muschilor, care impiedica flascitatea. Umflandu-se zona, trage de aceasta spre muschi si iese in relief.

Perioade de risc
Hormonii au multe de spus in aparitia celulitei. Pentru aceasta, isi face simtita prezenta in perioadele in care femeia prezinta dezechilibre hormonale: pubertatea, sarcinile si menopauza.

Se vindeca?
Din pacate nu, desi se crede ca se poate preveni, combate si reduce. Este important sa o tinem sub control schimbandu-ne toate acele “obiceiuri rele” care ii favorizeaza dezvoltarea, si cu putina cosmetica si tratament sa reusim sa o reducem.


Cate tipuri de celulita exista?
In functie de morfologia ei, se poate imparti in 3 mari grupe:

Edematoasa: de obicei apare la pubertate, pielea de portocala este vizibila cu usurinta. Afecteaza membrele inferioare. Este cea mai putin frecuenta si cauzeaza greutate, dureri de picioare si aparitia varicelor.

Dura (compacta): pielea este compacta si dificil de ciupit. Celulita este vizibila doar tactil (daca prindem cu mana). De obicei apare la sportive cu tesuturi firme si bine tonificate. Nu este dureroasa.

Flasca (moale): este tipica persoanelor sedentare sau care au fost active si acum nu mai sunt. De asemeni poate aparea la acele persoane care au fost supuse la tratamente in care au crescut si scazut brusc in greutate. Pielea de portocala se poate vedea cu usurinta si la mers se balanseaza.

Aliatii sai

Cauzele care declanseaza celulita sunt numeroase, uneori fiind implicat doar un factor izolat, alterori pot fi toti factorii deodata:

- Hormonale: hormonii, mai exact cei sexuali, joaca un rol de lider in metabolismul grasimilor si, in consecinta, in dezechilibrele hormonale la care suntem supuse, celulita aparand cu mai mare usurinta.

- Circulatorii: o circulatie sangvina sau limfatica proasta ii poate da nastere sau o poate agrava.

- Ereditare: daca mama ta are, foarte probabil ca si tu vei avea. Desi nu este un factor determinant.

- Rasa: femeile caucaziene au o tendinta mai mare decat, de exemplu, femeile africane, nordicele sau cele orientale. Ca si consolare ne putem spune ca figura noastra este mai feminina J

- Obiceiuri de viata inadecvate: ca sedentarismul si lipsa exercitiului fizic sau lipsa somnului, proasta pozitie cand ne asezam, statul in picioare mult timp, imbracarea hainelor mult prea stranse pe corp sau incaltaminte neadecvata (tocuri prea inalte sau pantofi cu talpa plana).

- Diete incorecte: o alimentatie dezechilibrata (exces sau lipsa de grasimi, fibre, zaharuri sau sare) si saritul peste mese, favorizeaza sinteza si depozitarea grasimilor.

- Toxinele: cum este abuzul de tutun, de cafea sau alcool.

- Stresul: prin intermediul adrenalinei sunt favorizate de asemenea acumularile de grasimi.

- Secundare: apare alaturi de alte patologii cum ar fi problemele renale, hepatice sau digestive.


Este importanta greutatea corpului?
Celulita nu este legata de slabit sau ingrasat. Faptul ca ai mai multe kilograme in plus nu este determinant: poti fi slaba cu celulita sau punand cateva kilograme si, fara indoiala, nu o vei avea.

Cheile reusitei:
v     Urmeaza o dieta bogata in fructe, legume si slaba in grasimi animale, cum sunt mezelurile, branzeturile si untul.
v     Mai mult decat o dieta slaba caloric, pentru cele care doresc sa slabeasca, important este sa mancam variat, sanatos si echilibrat.
v     Opteaza sa gatesti la vapori sau la cuptor, evita prajelile.
v     Bea apa si alte lichide fara gaz si zahar sau indulcitori artificiali, pentru a evita constipatia.
v     Respira bine si profund, ca sa ajunga oxigenul la celule si acestea sa functioneze corect.
v     Fa dus cu apa calduta. Trebuie sa eviti baile cu apa fierbinte.
v     Fa-ti masaj. Masajul asupra zonei afectate de celulita imbunatateste circulatia sangvina, ajutand astfel la reducerea aspectului de piele de portocala.


Optiuni naturale impotriva celulitei:

Ceai de papadie: este tonic amar, detoxifiant, care favorizeaza eliminarea toxinelor si substantele contaminate de-a lungul ficatului si rinichilor, ceea ce purifica sangele si tesuturile. Este un diuretic eficient impotriva combaterii celulitei si a retentiei de apa. Fa-l ceai sau adauga-l in salate.

Coada-calului: face parte din categoria plantelor cele mai diuretice si este un important purificant. Ajuta la pierderea in greutate si recupereaza echilibrul corporal prin eliminarea toxinelor, repara tesuturile distruse din cauza fluctuatiilor greutatii, celulitei, graviditate si dezechilibre hormonale. Fa-l ceai.

Infuzie de iedera: intr-un litru apa pune 100 grame frunze iedera. Fierbe 20 minute, ia de pe foc si strecoara. Imbiba un prosop de bumbac cu coctiunea. Maseaza in cercuri timp de 2 – 3 minute zona afectata, apoi lasa prosopul timp de 10 minute. Repeta tratamentul de cate ori crezi ca este necesar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu