25 nov. 2011

Intarzierea taierii cordonului ombilical


O recenta investigatie afirma ca intarzierea taierii cordonului ombilical ar putea aduce copilului beneficii in ceea ce privaste sanatatea acestuia.

La copiii nascuti sanatosi, asteptarea a cel putin trei minute inainte de a taia, poate imbunatati nivelul de fier si evitarea riscului unei anemii datorita unei deficiente a acestuia, conform investigatiei publicate in British Medical Journal. http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7157?tab=full

Chiar daca pana acum studiile au demonstrat ca intarzierea taierii cordonului poate preveni deficienta de fier, existau probe contradictorii ca aceasta intarziere ar putea creste riscul de aparitie a icterului neonatal si alte probleme de sanatate.

Dar recente cercetari afirma ca intarzierea taierii cordonului ombilical nu este legata de efectele adverse ale noului nascut.

Deficienta de fier si anemia cauzata datorita acestei deficiente reprezinta importante probleme de sanatate la multi dintre copii. Aceste tulburari sunt asociate unei slabe dezvoltari a sistemului nervos si problemelor de crestere.

Cu cativa ani in urma Organizatia Mondiala de Sanatate a retras recomandarile sale de taiere timpurie a cordonului ombilical. Insa in multe tari nu exista orientari formale despre cand ar trebui sa se faca aceasta separare.

Se estimeaza ca in lume aproximativ 25% dintre copiii de varsta prescolara prezinta anemii din cauza deficientei de fier, forma cea mai grava a lipsei acestui mineral.
“Intarzierea taierii cordonului ombilical ar trebui sa fie luat in considerare ca standard de ingrijire pentru nounascuti la termen, dupa sarcini care nu prezinta complicatii.” Dr. Ola Andersson si Magnus Domellöf

O solutie simpla a acestei tulburari, afirma expertii, este asigurarea ca bebelusii isi incep viata cu o aprovizionare maxima de rezerve de fier in sange, care pot fi obtinute de la placenta.

Cercetatorii de la spitalul Halland si de la Universitatea Umea din Suedia, au studiat efectele intarzierii taierii cordonului ombilical in nivelul de fier la copii care au implinit patru luni si le-au comparat cu cele de la copiii carora li s-a taiat cordonul imediat dupa nastere.

Studiul a inclus 400 de bebelusi nascuti la termen si fara riscuri. La unii dintre acestia li s-a taiat cordonul dupa cel putin trei minute si la altii la mai putin de zece secunde dupa nastere. Rezultatele au demonstrat ca in cazul bebelusilor carora li s-a intarziat taierea au prezentat mai bune nivele de fier in sange, la cele patru luni de viata si mai putine cazuri de anemie neonatala.

Oamenii de stiinta calculeaza ca daca se lasa bebelusul legat de cordon timp de cel putin trei minute dupa nastere, se poate imbunatati astfel volumul de fier din sange cu 35%. Mai mult, studiul nu a gasit ca intarzierea taierii este asociata cu efecte adverse de sanatate.

Deficienta de fier in primele luni de viata este asociata cu intarziere in neurodezvoltare, ceea ce poate fi ireversibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu