1 dec. 2011

Reumatismul si remediile sale

Este o boala cronica cauzata de un exces de umiditate, statul mult timp in frig sau boli infectioase care in marea lor majoritate se prezinta la varsta avansata, manifestandu-se cu dureri mai mult sau mai putin puternice in muschi si oase mai ales in perioadele friguroase.

De asemeni este o boala care se manifesta cu dureri in articulatii, cu inflamatii dureroase sau cu dureri in muschi si i se atribuie prezenta acidului uric.

Reumatismul este relationat cu artrita, de aceea, trebuie evitat consumul oricarei clase de carne, peste si fructe de mare, consumul de alcool, mezeluri, grasimi etc.

Aceste conditii presupun purificarea sangelui si aceasta se realizeaza cu regim alimentar eliminand produsele animale cu exces de albumina (tipuri de carne, oua, lapte, peste, fructe de mare, bauturi fermentate, branza, etc.).

Sunt substante care lasa in corpul adultului abundante materii straine, in special acid uric, care se depoziteaza in muschi si mai frecvent in articulatii, generand o stare generala de rau, dureri locale si febra precedata de frisoane.

In perioadele acute articulatiile se umfla si febra poate ajunge la 40 de grade  sau chiar mai mult. Durerile articulatiilor atacate devin uneori insuportabile, facand imposibil bolnavului sa se miste.

 

Simptomele reumatismului


Simptomul cel mai caracteristic al reumatismului este durerea. Originea poate fi foarte variata, pentru ca nu doar articulatiile pot fi cauza durerii, daca nu chiar toate structurile musculoscheletice, ca tendoane, muschi, ligamente si oase.

Toti stim ca durerea se manifesta ca un mecanism de aparare, care avertizeaza persoana de prezenta unei situatii periculoase si anormale in echilibrul biochimic sau psihic al organismului sau alta circumstanta care poate afecta integritatea fizica.

Existand durerea este usor sa urmarim pista ce ne conduce in descoperirea cauzei bolii.

In cazul reumatismului, uneori zona dureroasa nu corespunde articulatiei afectate, in special cand artrita afecteaza una dintre structurile profunde ale aparatului locomotor. Ca exemplu putem observa ca durerea frecventa a unui umar se reflecta in brat si in cot sau cum o articulatie a soldului produce durere in muschi sau la genunchi.

Cand durerile se prezinta in mod special la spate sau la extremitatile inferioare, cel mai recomandabil este repaosul.

 

Tratamentul reumatismului


In tratamentul reumatismului muscular putem alege intre un tratament general sau un tratament local. In cazurile reumatismului acut sunt suficiente aplicatii locale pe baza de masaj si caldura, in atacurile acute sau subacute. Se recomanda repaosul in pat pana cand durearea dispare, in special cand partea afectata este spatele sau extremitatile inferioare.

Ca in toate inflamatiile articulare, caldura umeda sau uscata este utila pentru a calma durerea, relaxarea spasmelor si activarea circulatiei sanguine.

Repaosul in pat este foarte bun pentru bolnavii reumatici, cel putin cateva zile. Patul trebuie sa fie dur sau macar ferm, eliminand paturile vechi cu arcuri, saltele de lana, spuma sau cauciuc.

Bolnavul, pe perioada repaosului, se poate misca dupa cum vrea in pat, incercand ca pe timpul zilei si chiar atunci cand mananca sa ramana in pat, rezemat, cu patele drept. Restul zilei se va intinde, relaxa, odihni si dormi. Este recomandabil ca bolnavul sa invete tehnici de relaxare mentala, ceea ce poate aduce beneficii considerabile in procesul de vindecare.

 

Dieta pentru reumatism


O alimentatie adecvata poate ajuta in calmarea simptomelor la persoanele cu reumatism.

Ce trebuie evitat:

Umiditatea.
Prajeli.
Bauturile alcoolice.
Bauturile reci.
Mezelurile.

Ce trebuie sa se consume:

Citrice.
Apa de eucalipt.
Suc de struguri si ananas.
Zeama de urzici.
Extract de morcovi, lucerna si miere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu