21 nov. 2011

Papadia


Este una dintre plantele care se folosesc in diferite probleme de sanatate. Papadia stimuleaza secretia organelor digestive, utilizandu-se astfel in cazurile de tulburari digestive.

Taraxacum officinale sau cicoare amara, planta cu flori galbene este cunoscuta cu numele comun de papadie; face parte din familia asteraceelor si i s-au atribuit numeroase proprietati medicinale.

De la papadie se consuma tulpina si radacina, frunzele sunt diuretice si radacinile regleaza zaharul, digestia, detoxifica colonul si ficatul.

Proprietatile papadiei

Componentele chimice ale papadiei sunt: potasiu, inulina, lebuina, vitaminele A, C, K, B2, calciu, ulei esential, alcaloide (taxarina), asparagina, tanini, colina, zaharoza, taraxecina si taraxacerina, gluten, saponine.

Proprietatile medicinale ale papadiei sunt foarte variate:

-         Detoxifica ficatul, vezicula si rinichii. Este un bun stimulant al functiei hepatice si biliare, foarte folositor in cazurile de hepatita si ciroza.

-         Diuretica: curata sangele de toxine si protejeaza ficatul de o posibila degenerare cauzata de intoxicatie alimentara sau chimica. Este una dintre plantele care stimuleaza cel mai mult producerea urinei.

-         Calmeaza problemele digestive ca aciditate, lipsa apetitului si este regeneratoare.

-         Usuca negii.

-         Favorizeaza expulzarea pietrelor de la rinichi.

-         Este una dintre speciile vegetale ale carei frunze contin o mare cantitate de fier prevenind anemia.

-         Este un laxativ usor in cazul constipatiei.

-         Datorita continutului de vitamina A stimuleaza captarea luminii.

-         Varice si hemoroizi: continutul bogat in tanini ajuta in calmarea si relaxarea problemelor circulatorii periferice.

-         Este un puternic antioxidant. Acidul folic, printre alte proprietati, ajuta fetul impotriva malformatiilor.

-         Consumul de papadie ajuta in mentinerea in conditii optime a dintilor, oaselor si parului.

-         Este o importanta sursa de cupru. Acest mineral intervine in formarea oaselor, stadiul nervilor si sistemului de aparare.

-         Papadia este utilizata in lipsa apetitului, problemele stomacului, gaz intestinal, dureri articulare, dureri musculare, eczeme si vanatai.

-         Anumite persoane folosesc papadia in tratamentul infectiilor, in special infectiilor virale si impotriva cancerului.


Pe timpul sarcinii si lactatiei este necesara evitarea consumului de papadie.

Papadia impreuna cu anumite antibiotice poate scadea eficienta acestora.

Daca iei litiu, consulta medicul inainte de a consuma papadie.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu