15 iun. 2011

Vitamine

VITAMINE

ELEMENTUL
FUNCTIA IN ORGANISM
SIMPTOMELE DEFICIENTEI
SURSE
Vitamina A
Crestere, piele sanatoasa, par, dinti, ochi, rezistenta la infectii.
Rani in gura si gingii, rezistenta scazuta la boli, probleme ale pielii, matreata, caderea unghiilor.
Morcovi, rosii, spanac, stafide, prune, caise, fasole, fasole verde, patrunjel, pere, salata, ficat si lapte integral.

Vitamina B1
(Tiamina)
Crestere, functionarea corecta a sistemului nervos, obţinerea de energie din carbohidrati, da randament muschilor, inimii si creierului.
Slabirea memoriei, lipsa atentiei, musculatura flasca, reducerea capacitatii mentale, oboseala, pierderea apetitului,
Lapte praf, oua, carne macra, orez integral (nu orez alb), fasole, faina integrala de grau, extract de drojdie, nuci, alune, paine, linte.

Vitamina B2 (Riboflavina)
Obtinerea energiei, ajuta la crearea de anticorpi. Ajuta la  regenerarea sangvina, a ficatului, in functiile inimii si a globului ocular.
Rani in colturile gurii, afectiuni ale pielii, inflamatii ale corneei, inflamatii ale limbii.
Produse lactate, oua, carne macra, avocado, alune, spanac, fasole alba, drojdie de bere, nuci, patrunjel, banane, pepene.

Vitamina B5 (Niacina)
Energie, par sanatos, esential in producerea hormonilor sexuali, ajuta la utilizarea organica de proteine, fier si calciu.
Dermatite (roseata si descuajare), diareea (si rani pe limba), dementa (si halucinatii, delir, amnezie).
Produse lactate, oua, peste, carne macra, dovleac, alune, drojdie de bere, tofu, orez integral, migdale, seminte se floarea soarelui.

Vitamina B6
Formarea hemoglobinei si anticorpilor din sange, ajuta in problemele menstruale, metabolizeaza proteinele.
Deficientele vitaminei B5, confuzie, depresie, iritabilitate, carcei musculari.
Carne de vita, de pasare, drojdie de bere, fasole, linte, banane, nuci.

Vitamina B12
Cel mai puternic element antianemic cunoscut, vital in producerea hemoglobinei, esential in procesul de crestere si preluarea energiei carbohidratilor, sanatatea sistemului nervos si reproducator.
Oboseala, rani pe limba, indigestie.
GRAV: formatiune anormala a sangelui care duce la anemie megaloblatica, tulburari nervoase care duc la degenerari ale maduvei spinarii si la  infertilitate la femei.
Oua, drojdie de bere, lapte de soia, carne de vita, viscere (ficat, rinichi), carne de pasare, fructe de mare.

Vitamina C
Este un antioxidante, protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Cresterea oaselor, vindecarea ranilor, previne infectiile, vitala in functiile nervoase si ale creierului, piele sanatoasa, dinti, par, creste absorbtia fierului in organism, impreuna cu acesta ajuta in formarea hemoglobinei.
Gingii sangerande, lenta vindecare a ranilor, depresie, dureri articulare.
Citrice, legume verzi, rosii, ardei, stafide.

Vitamina D
Esentiala pentru mentinerea si motilitatea calciului si fosforului in organism, sistem nervos sanatos, inima, piele, glanda tiroida.
Inmuierea oaselor
Razele solare. Galbenusul de ou, peste de apa sarata si ficat, precum si produse imbunatatite cu vitamina D (lapte, cereale).

Vitamina E
Componenta a tuturor membranelor celulare, scade presiunea sangvina, muschi sanatosi, scade colesterolul in sange.
Deficienta sa poate duce la infertilitate.
Fructe, nuci, uleiuri vegetale, legume verzi, seminte floarea soarelui.

Vitamina K
Functia sa specifica este coagularea sangelui. De asemeni vitala in functionarea ficatului si factor important in vitalitate si longevitate.
Poate cauza hemoragii in oricare parte a corpului. Avort spontan, sangerari nazale, diarrea.
Ovaz, cartofi, morcovi, varza, conopida, mazare, spanac, grau, capsuni, etc.

Vitamina F
Hraneste pielea. Component vital pentru membranele celulare, celulele cerebrale si pentru functionarea normala a organelor reproductive.
Eczema (inrosire si descuamare a unor parti de piele), acnee, diarrea, pierdere in greutate, matreata, uscaciune a parului si unghiilor.
Uleiuri polisaturate (soia, floarea soarelui, alune…), nuci.









ALTELE

ELEMENTUL
FUNCTIA IN ORGANISM
SURSE
Proteine
Construiesc si repara tesuturi. Contribuie la formarea de anticorpi. Intervine in mentinerea echilibrului lichidelor in corp.
Carne, produse lactate, mazare drojdie de bere, soia, alune, fistic, linte, naut, cereale (grau, porumb, orez etc), nuci, conopida, migdale, ardei, cartofi, seminte, cocos, etc.
Hidrati de carbon
Furnizeaza energie in organismo sub forma de glucoza.
Miere, zahar, faina, sucuri de fructe, prune, orez, cartofi, paine, linte, smochine, banane, porumb, stafide, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu