14 iun. 2011

Minerale

MINERALE

ELEMENTUL
FUNCTIA IN ORGANISM
SIMPTOMELE DEFICIENTEI
SURSE
Sodiu
Se alatura clorului pentru a forma sarea, un component esential in fluidele corpului. Lucreaza in combinatie cu potasiul, mentinand apa si acizii in balanta echilibrata cu corpul. Regleaza activitatea nervilor si muschilor.
Deficienta sa duce la carcei musculari si deshidratare in corp. Excesul sau produce retentia fluidelor, aduce daune rinichilor si creste presiunea sangvina.
Sare, legume verzi, branza, paine, carne, peste, linte, fructe seci, morcovi, etc
Potasiu
Este corelat cu sodiul. Absorbtia sa este redusa daca dieta este ridicata in zahar, alcohol sau cafea.
Musculatura flasca, reflexe scazute, constipatie, confuzie mentala, disfunctii in ritmul cardiac.
Faina de soia, fasole pastai, dovleac, rosii, fructe, paine, nuci, tofu (branza de soia), etc
Clor
Corelat cu sodiul. Este esential in echilibrul clorului cu sodiul.
Identic cu sodiul.
Sare marina, masline, alge marine, anumite fructe si legume.
Magneziu
Este asociat cu calciul si fosforul ca si componente ale oaselor si dintilor. Echilibrul calciului si magneziului este esential. Produce energie, produce si transporta energie.
Apatie, depresie, tulburare nervoasa, debilitate musculara.
Nuci, tofu, linte, faina integrala de grau, fructe, etc.
Fosfor
Combinat cu calciul pentru formarea fosfatului de calciu, care este principalul component al oaselor si dintilor. De asemeni se asociaza cu complexul de vitamine B.
Debilitate musculara. Excesul sau deterioreaza echilibrul calciu/fosfor si cauzeaza deficienta de calciu in corp.
Proteine de origine animala, extract de drojdie, nuci, faiana integrala de grau, fasole pastai, paine, linte, legume verzi, fructe seci, ciuperci, tuberculi (cartofi, cartofi dulci), etc
Calciu
Lucreaza impreuna cu magneziul, fosforul si vitamina D pentru formarea dintilor si oaselor. Acest echilibru este esential. De asemeni este vital pentru functionarea nervilor, activitatea enzimelor, contractiilor musculare, si in asociatie cu vitamina K, este necesar pentru circulatia sangelui si vindecarea ranilor. Absorbtia sa este redusa in prezenta acidului phitic (cereale) si a acidului oxalic.
Carcei musculari, spasme nervoase.
Iaurt, lapte, somon, migdale, tofu, paine integrala de grau, seminte de floarea soarelui, fructe seci, alge, fasole, brocoli, seminte de susan, patrunjel, drojdie, spanac, etc
Fier
Element important, aproape jumatatea fierului din corp este folosit pentru hemoglobina (pigmentul rosu in sange) si producerea enzimelor folosite in respiratie, necesare pentru un metabolism corect al grupului de vitamine B: cresterea parului, unghiilor, pielii si oaselor sanatoase.
Oboseala generala, rezistenta scazuta la boli.
Linte, ovaz, prune, stafide, paine inegrala de grau, caise, smochine, seminte de susan, germen de grau, cocos, cereale de grau, tofu, patrunjel, fasole, alune, etc.
Cupru
Necesar pentru fier in formarea hemoglobinei, ia parte in formarea pigmentului melanina care coloreaza pielea si parul, esential in utilizarea vitaminei C.
Pierderea culorii parului, anemie, pierderea simtului gustului, cresterea presiunii sangvine.
Fasole pastai, cereale, legume, ciuperci, faina integrala de grau, fructe seci, paine, extract de drojdie, cocos, etc.
Iod
Regleaza metabolismul. Este necesar pentru cresterea normala  a parului, pielii si unghiilor.
Vitalitate scazuta, proasta circulatie a sangelui, apatie fizica si mentala, reducerea indicelui metabolic, ingrasare, piele si par seci.
Legume verzi, sare marina, alge, ceapa, cereale, etc.
Sulf
Sulful intervine in mentinerea echilibrului acidului-baza in fluidele organismului, asa cum este functionalitatea ficatului.
Lenta crestere datorita relatiei sale cu sinteza proteinelor.
Carne, peste, pasari domestice, usturoi, castravete, morcov, spanac, galbenusul de ou, etc.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu