21 mar. 2012

Mai bine dormim cu muzica decat cu somnifere

Publicitatea ne spala creierul in mod constant spunandu-ne ca pastilele ne vor rezolva problemele aproape in mod instant. Si in paralel cu inmultirea cazurilor de insomnie la populatia adulta, cresc deasemeni numarul produselor care ajuta la imbunatatirea somnului, fie ele in totalitate produse chimice ori bazate pe plante naturale, cum sunt valeriana sau floarea pasiunii.

Dar trebuie sa stii ca exista idei simple, gratuite si eficace care nu constau in a numara oite si care nu au efecte secundare, nici riscuri de dependenta.
  • Creaza un ambient relaxant si o lumina obscura in casa inainte de a merge la somn.
  • Nu lucra in dormitor
  • Urmeaza o rutina zilnica de obiceiuri
  • Cina sa fie lejera si cu cel putin 2 ore inainte de a dormi
  • Bea un ceai relaxant.
Sugestiile pot fi variate, dar cele mai eficiente doua sunt: realizarea unor exercitii de respiratie si ascultarea de muzica de relaxare.

Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care ascultau muzica in surdina chiar inainte de a dormi reuseau “un somn mai bun, un mai bun ritm cardiac si o respiratie mai putin agitata”.

Desigur ca se poate profundiza despre tipul concret de muzica, nivelul de relaxare pe care il induce, vibratia pe care o genereaza, diferentele intre muzica de meditatie si cea pentru dormit, dar, in linii mari, este important de stiut ca avem la indemana multe resurse naturale si placute pentru a ne “impaca bine cu perna”. Iar scopul final este sa obtinem somnul si ceea ce inseamna el pentru a fi aliatul nostru in viata cu toate beneficiile lui si nu o problema ce trebuie tratata cu medicamente.

Iata un astfel de video:



                                                       Somn usor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu