12 mar. 2012

Acidul folic: vitamina esentiala pentru viata ta si a copilului tau

Este o vitamina B, cunoscuta ca vitamina B9, care ajuta in prevenirea deficientelor la nivelul tubului neural (creier si maduva spinoasa) atunci cand se ia inainte de sarcina si pe durata primelor saptamani ale acesteia.

S-a descoperit si ascociat carenta acestei vitamine cu malformatiile congenitale ale fatului.

Corpul uman este incapabil sa sintetizeze acid folic de aceea este necesar consumul sau zilnic.

Ia acid folic inainte de a ramane insarcinata: functioneaza daca se ia inainte de a ramane insarcinata si pe durata primelor saptamani de sarcina. Este important ca toate femeile cu varsta reproductiva (desi nu intentioneaza sa ramana insarcinate) sa consume cantitatea recomandata de acid folic.

Cea mai buna metoda de a avea suficient acid folic este prin consumul unei vitamine cu cel putin 400 micrograme de acid folic si avand o dieta zilnica sanatoasa.

De asemeni se poate obtine acid folic prin intermediul alimentelor consumate, dar majoritatea femeilor nu reusesc sa inmagazineze acidul folic prin intermediul dietei.
        
Ramanad insarcinata, doza de acid folic creste la cel putin 600 de micrograme zilnic.

Nu exista un nivel toxic pentru acidul folic. Daca mananci cereale imbunatatite (400 micrograme), se ia un supliment de acid folic (400 micrograme) si mananci alimente care contin acid folic, nu consumi prea mult din aceasta substanta. Fara indoiala insa, centrele pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite ale Americii recomanda sa nu se consume mai mult de 1,000 micrograme de acid folic sintetic, zilnic.

Alimente cu un continut important de acid folic:
- legume si leguminoase: dovleac, sparanghel, andiva, spanac, varza, morcovi, usturoi, ceapa, cartofi, rosii, salate, mazare, linte, fasole, etc.

- fructe: banane, pepene galben, portocale, capsuni si lamai;

- cereale: germen de grau, ovaz, orez, etc.

- produse animale: lapte, iaurt, oua, branza, carne si ficat.


Nota: acestea sunt doar cateva sfaturi informative. Intotdeauna consulta-te cu medicul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu