2 feb. 2012

Zaharul la fel de toxic precum alcoolul

Unii experti cer taxe pentru zaharul adaugat, ca si in cazul alcoolului si tutunului

 

Pericolul fructozei poate cauza hipertensiune, acid uric si exces de colesterol, printre multe altele

 

Consumul de zaharuri, in special fructoza, prezenta in alimentele semipreparate si bauturi, ar putea fi responsabil de obezitate si bolile asociate acesteia, cunoscute ca sindrom metabolic, avertizeaza astazi in “Nature” Robert H. Lustig, neuroendocrinolog american cunoscut pentru cruciada sa impotriva fructozei. Argumenteaza ca aceasta substanta este la fel de toxica precum alcoolul si ar trebui tratat ca atare.

 

O serie intreaga de experti trag semnale de alarma si afirma ca: “S-a demonstrat ca fructoza poate favoriza sindromul metabolic, un set de patologii care se considera factori de risc pentru infartul miocardic, angina sau ictus”, semnaleaza Petra Sanz, de la Societatea Spaniola de Cardiologie.

 

Esteban Jodar, seful Serviciului de Endocrinologie al spitalului Quiron din Madrid, confirma faptul exista legaturi intre bauturile bogate in fructoza si sindromul metabolic. Consumul abundent dezvolta rezistenta la insulina si la leptina, hormonul care regleaza nivelul de lipide in sange, si accelereaza obezitatea, asa cum demonstreaza un studiu al CIBERobn, explicat de catre Miguel Martinez Olmos de la  Spitalul Santiago de Compostela.

 

Din aceste cauze, exista voci din ce in ce mai puternice, incercand sa explice ca aceasta substanta prezenta in alimente este implicata in mod direct in epidemia obezitatii si diabetului, si care reprezinta o amenintare a intregului sistem de sanatate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu