26 ian. 2012

Vopsitul parului pe perioada sarcinii sau alaptarii ar putea duce la leucemie la sugari

Scoala Nationala de Sanatate Publica si Institutul National al Cancerului, impreuna cu biologul Arnaldo Couto in Brazilia, au realizat un studiu privitor la leucemie. Intr-adevar, in acest studiu s-a gasita o legatura intre utilizarea produselor de vopsit parul in timpul sarcinii, cu aparitia leucemiei acute la bebelusi mai mici de doi ani. Femeile care utilizau aceste produse au crescut riscurile  copiilor lor de  a face leucemie, de doua – trei ori mai mult decat femeile care nu le foloseau.

Pentru realizarea acestui studiu http://www.jb.com.br/ciencia-e-tecnologia/noticias/2011/07/15/tintura-de-cabelo-na-gravidez-poderia-levar-a-leucemia-infantil-diz-estudo/, au fost verificate informatii de la copii mai mici de doi ani cu leucemie acuta si copii spitalizati din alte motive. S-au realizat interviuri mamelor pentru a cunoaste toate datele, si mai ales in ce masura s-a folosit utilizarea vopselei si a produselor pentru par, pe perioada sarcinii, inainte si dupa alaptare.

Cu acest studiu s-a demonstrat ca femeile care utilizau aceste produse aveau copii care prezentau riscuri de leucemie de doua trei ori mai mari, chiar daca se vopseau in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.

Este primul studiu cunoscut care se realizeaza la sugari, desi inca din anii 70 s-au realizat studii asociind vopselele pentru par cu cancerul, dar la persoane mai mari.

Cancerul este o problema care preocupa in general si mai ales cand este vorba despre cei mai mici. Este foarte probabil ca foarte curand sa se cunoasca mai multe informatii si noi studii referitoare la aceasta tema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu