3 feb. 2012

Laptele, daunator sanatatii?

Fiinta umana este unicul mamifer care ingereaza lapte provenit de la alt animal, dupa perioada de lactatie. Si asta se intampla chiar daca se stie ca laptele produs de fiecare mamifer este specific speciei sale.


Faima laptelui consta in proprietatile nutritive, necesare mentinerii unor oase sanatoase prin continutul bogat in proteine, vitamine si minerale, in special calciu.

Dar este oare adevarat, sau mai degraba este vorba despre un produs daunator, culpabil de diverse patologii?

Problema calciului

Motivul fundamental pentru care nutritionistii occidentali (nu si cei asiatici) – recomanda consumul laptelui si derivatilor acestuia, este calitatea nutritiva si sursa bogata de calciu, stiind bine faptul ca acesta este imprescindibil mentinerii unor oase puternice. Si convinsi de aceasta, multi nord americani consuma lapte in loc de apa. Insa, Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de lapte, este statul in care exista cele mai multe persoane cu osteoporoza.

Unele dintre numeroasele studii, infirma faptul ca laptele este sursa bogata de calciu cum este cel de la Universitatea Harvard si publicat in  American Journal of Public Health in 1997 sau proiectul Cornell Oxford – China de nutritie, sanatate si mediu ambiental initiat in 1983. Aceasta munca a demonstrat – printre multe altele – ca laptele de animal desmineralizeaza adultii.

S-a verificat faptul  ca femeile care nu consumau lapte iar alimentatia era bazata pe orez, legume, soia si derivate, nu sufereau de osteoporoza. Si ca, fara indoiala, daca renuntau la aceasta dieta si incepeau sa consume lapte de vaca, nivelele de calciu se diminuau crescand astfel riscul sa capete aceasta patologie.

Si studii mai recente demonstreaza ca print-un consum de 75 de grame zilnic de proteine din lapte, se pierde mai mult calciu in urina decat este absorbita de-a lungul dietei.

La toate acestea trebuie adaugat faptul ca relatia calciu- fosfor al laptelui de vaca nu este adecvat omului, deoarece continutul sau este prea ridicat in fosfor astfel incat aportul sau acidifica organismul. Cu numeroasele impicatii negative pentru sanatate pe care acesta le implica.

SUSANUL 

Alimentul care are continutul cel mai ridicat in calciu este susanul. Macinand semintele sale obtinem un aport calciu de zeci de ori mai mare decat din laptele de vaca.

Pericolul lipsei de calciu este o iluzie

Este adevarat ca laptele de vaca este bogat in calciu dar odata intrat in tubul digestiv uman, in marea lui majoritate este precipitat ca fosfor de calciu si expulzat prin materiile fecale. Doar o mica parte este absorbita. Calciul asimilabil este aportat in cantitate mai mult decat suficienta prin legume,  leguminoase (linte, fasole, soia, mazare, naut etc), fructe seci si proaspete.

Caseina din lapte, grasimea pe care o contine, incarcatura hormonala, substantele toxice care apar in urma procesului pasteurizarii, sunt direct relationate cu nenumarate probleme si boli: probleme de imunitate,  inflamatorii, colesterol si grasimi saturate in sange, boli degenerative, diferite tipuri de cancere, reactii alergice, etc.

Mai mult decat cele expuse mai sus, exista si alte situatii care sunt relationate cu consumul de lapte. De exemplu, acidoza lactica severa asociata cu alergia la lapte de vaca, creste riscul de preeclampsie (afectiune a femeii insarcinate) la femeile sensibile, dificultatea de invatare la copii sau in anumite cazuri infertilitate feminina. Si nu in ultimul rand este important de atentionat mamele care beau lapte de vaca pe perioada alaptarii, ca isi expun bebelusii la riscurile asociate acestui aliment.

Pentru fiecare dintre bolile mentionate exista studii iar fiecare in parte poate face cercetari mai amanuntite cu privire la acestea. Iar daca este sau nu nociv laptele de vaca ramane sa decida fiecare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu