6 ian. 2012

Iubitorii de carne rosie fac in numar mai mare cancer de rinichi

Persoanele care mananca multa carne rosie ar putea prezenta un risc mai ridicat de a suferi anumite tipuri de cancer la rinichi, conform unui studiu facut a mii de adulti. Cercetatorii care si-au publicat rezultatele in American Journal of Clinical Nutricion, au constatat ca persoanele de varsta medie care mancau mai mult carne rosie aveau o probabilitate de 19% sa sufere de un cancer de rinichi.

De asemenea consumul de produse chimice care se regasesc in carnea la gratar, se relationeaza cu un risc major de producere a acestei boli. "Descoperirile noastre sprijina recomandarile dietetice pentru prevenirea cancerului: limitarea consumului de carne rosie si procesata si pregatirea carnii la cuptor sau la tigaie" a afirmat cercetatorul sef Carrie Daniel, de la Institutul National al Cancerului ale Statelor Unite ale Americii.

Studii anterioare care au cercetat legatura dintre carnea rosie si cancerul de rinichi au ajuns la concluzii mixte, astfel incat Daniel si colegii sai au folosit date ale unui studiu a 500.000 de americani cu o medie de varsta de 50 de ani sau mai mult, pentru a obtine mai multe informatii cu privire la aceasta boala.

Grupul a fost chestionat asupra obiceiurilor alimentare, printre care consumul de carne, iar mai apoi s-au urmarit timp de aproximativ noua ani pentru a studia orice diagnostic de cancer. In tot acest timp, 1800 dintre acestia - mai putin de 0,5% - au fost diagnosticati cu cancer de rinichi.

In medie, barbatii care au participat la acest studiu mancau intre 57 si 85 de grame de carne rosie pe zi, fata de 28 pana la 57 de grame femeile. Participantii cu un consum mai mare - cam 113 de grame pe zi - au avut cu 19% mai multe sanse sa sufere un cancer renal decat perosanele care consumau mai putin de 28 de grame pe zi.

Acest rezultat s-a realizat tinand cont de aspecte ale dietei si stilului de viata, consumul de fructe si legume, tabagismul, consumul de alcool si alte circumstante medicale ca tensiunea ridicata si diabetul.

Dupa Mohammed El-Faramawi, epidemiolog al Centrului de Stiinte de Sanatate de la University of North Texas in Fort Worth, anumite persoane care mananca multa carne rosie nu au dezvoltat cancer de rinichi, in timp ce altii abia mancau si il faceau.

"Carnea rosie este o sursa importanta de fier, are proteine", a spus El-Faramawi, care nu a participat la studiu, si incurajeaza consumul moderat al acestui aliment.

Daniel a spus ca sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra legatura dintre carea rosie si anumite tipuri de cancere .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu