25 ian. 2012

Un carnat pe zi, mai mare risc de cancer de pancreas

Consumul unui carnat sau a unei felii de costita pe zi (echivalentul a 50 de grame de carne procesata) este suficient pentru a creste cu 19% riscul de cancer pancreatic, conform unui studiu din Suedia.

Desi consumul carnii procesate a fost relationat in trecut, cu riscul cancerului de colon si rect, este pentru prima data cand se face legatura directa cu cancerul de pancreas.

Studiul, facut la Institutul Karolinska din Stockholm, a analizat rezultatele a 11 studii in care au participat aproximativ 7.000 de pacienti.

Rezultatele – publicate in British Journal of Cancer (Revista Británica de Cancer) - au aratat ca pentru fiecare 100 de grame de carne procesata (carnati, cremvusti, salam, parizer, etc.) in dieta zilnica, riscul bolii creste cu 38%.

Studiul asupra carnii rosii, care de asemeni a fost asociat cu riscul de cancer colorrectal, a fost inclusa in noua investigatie. Desi s-au constatat riscuri mai mari la barbati, nu s-a constat acelasi rezultat si la femei.
Studiul a aratat ca barbatii care consumau 120 de grame de carne rosie pe zi prezentau un risc de 29% mai mare de cancer pancreatic decat aceia care nu consumau carne.

Desi cancerul de pancreas nu este unul dintre cancerele cele mai comune, este unul dintre cele mai letale pentru ca de cele mai multe ori se detecteaza in etape avansate.

Simptomele cele mai comune ale cancerului pancreatic 


•    Durere abdominala care se extinde catre spate (care se agraveaza dupa masa)
•    Pierdere inexplicabila in greutate
•    Icter
•    Slabiciune si lipsa poftei
•    Greata
•    Dureri de spate
•    Mancarime a pielii
•    Febra si frisoane
•    Diabet


Adeseori boala este comparata cu un “asasin tacut” deoarece in primele etape ale tumorii nu prezinta simptome si in etapele avansate, simptomele nu sunt specifice si difera de la o persoana la alta.

Pentru aceasta, afirma expertii, este important sa intelegem care sunt riscurile de a dezvolta aceasta tulburare.
“Se stie ca consumul de carne creste riscul de cancer de colon si rect, dar pana acum nu se stia ca exista vreo legatura cu alte tipuri de cancere”, explica pentru BBC profesor Susanna Larsson, cea care a condus studiul.

Inca mai lipsesc studii privitoare la consumul de carne insa carnea procesata pare sa joace un rol important in aceste tipuri de cancere.

Pana acum, ceea ce se stie este ca fumatul prezinta un factor mult mai ridicat in riscul dezvoltarii cancerului de pancreas.

Avand in vedere dovezile de pana acum., Fondul Mondial pentru investigarea cancerului (WCRF) recomanda limitarea consumului de carne rosie gatita la 500 de grame pe saptamana si evitarea totala a carnurilor procesate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu